Image

Sweco vinner arkitekttävling om Göteborgskyrka

Arkitektur Nya kyrkor är ingen vanlighet i dagens Sverige, men i Torslanda ska en ny kyrka med en meditativ klosterträdgård börja byggas nästa år. Sweco vann arkitekttävlingen om att utforma kyrkan i den nya stadsdelen i ett före detta flygplatsområde.
Publicerad den 31 Oktober 2012
Ny kyrka i Torslanda. Bild: Sweco. Bild: Sweco
Ny kyrka i Torslanda. Bild: Sweco.

Kyrkans roll i samhället håller på att förändras och när Sweco vann tävlingen om kyrkan i samhället Amhult i Torslanda var det utifrån behovet om den nya rollen, att skapa en kyrka som är en angelägenhet för alla. Framtidens kyrka ska kunna utveckla nya former för sin verksamhet och samla nya deltagare.

– Kyrkan i det moderna samhället måste återta rollen som en gemensam mötesplats och vi vill att kyrkan i Amhult i Torslanda ska kännas inbjudande och välkomnande, säger Margareta Diedrichs, ansvarig arkitekt för Amhults kyrka och en av få arkitekter som under sin karriär fått möjligheten att rita kyrkor.

- En viktig del i utformandet av kyrkan har varit själva processen då vi har fört en dialog med de personer som arbetar i församlingen och använt dem som bollplank, säger hon.

Kyrkan kommer att ligga i den nya stadsdelen Amhult i Torslanda som håller på att växa fram utanför Göteborg. Efter förebild hos den svenska småstaden, har kyrkan fått en central plats i samhället, som kyrkan mitt i byn.

Hållbarhet har varit i fokus för utformandet och i Amhult har kyrkan en särskild miljöansvarig.

– Det är högt ställda miljömål på den nya kyrkan, i allt från energifrågor till materialval, hållbarhet och återvinning, säger Margareta Diedrichs.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige