Image

Sweco och Bonava vill effektivisera byggprocessen genom molnbaserad BIM

Bolag Sweco har stöttat bostadsutvecklaren Bonava i framtagandet av en digital plattform som ska effektivisera byggprocessen från idé till försäljning. Genom att skapa en ny teknisk infrastruktur för allt från analys till utveckling tar Bonava ett stort kliv fram inom digitaliseringen av byggbranschen.
Publicerad den 28 Mars 2017
Sweco och Bonava vill effektivisera byggprocessen genom molnbaserad BIM. Bild: Bonava
Sweco och Bonava vill effektivisera byggprocessen genom molnbaserad BIM.

– Många olika kompetenser från flera länder har varit involverade i detta spännande pionjärprojekt som kommer att underlätta för framtidens samhällsbyggande. Lösningen bygger på molnbaserad BIM, Building Information Modelling, och vi har arbetat med teknik i yttersta framkant vid framtagandet av plattformen. Genom att samla all information i en molnlösning ges tillgång till rätt informationen vid rätt tidpunkt där nya funktioner och tjänster kan adderas och visualiseras direkt, säger Maria Gårdlund, vd för Swecos IT-konsulter.

– Vi bygger en framtidssäkrad BIM-plattform som är grund för att förverkliga vår vision att skapa levande platser där människor kan trivas och vara lyckliga. Swecos stöd har varit mycket viktigt i skapandet av denna helhetslösning, säger Patrik Lindvall, VDC-ansvarig för Bonava.

Swecos uppdrag har varit att konkretisera och implementera den tekniska kärnplattformen som är grunden för att Bonava ska kunna effektivisera byggprocessen för såväl hus som närområden. Den nya tekniska infrastrukturen underlättar i allt från analys, projektering och marknadsföring till produktion. Sweco har även byggt en samlad och integrerad molnlösning för dokumenthantering och i samband med detta stöttat Bonava i att migrera sina tidigare teknikplattformar till denna lösning.

– Med den här satsningen kommer Bonava sticka ut som en av de mest spännande aktörerna på den europeiska bostadsutvecklingsmarknaden, säger Michael Thydell, arkitekt och BIM-strateg på Sweco.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige