Image

Sweco kan få rita kanadensisk stad

STADSUTVECKLING Sweco har, tillsammans med fem multi-disciplinära företagsgrupper, blivit utvald för en prestigefylld tävling i Kanada för en ny stadsdel med 30 000 invånare i Edmonton i Kanada. Stadsdelen ska planeras på en numera nedlagd flygplats.
Publicerad den 25 Augusti 2010

33 välkända företagsgrupper lämnade in handlingar för prekvalificering och konkurrensen var knivskarp om att få vara med i tävlingen.

Swecos erfarenhet av hållbar stadsutveckling är stor och internationellt känd. Ulf Ranhagen, professor vid KTH och chefsarkitekt på Sweco har fått stor uppmärksamhet sedan tidigare för stadsutveckling bland annat i Kina.

- Det är mycket roligt att vi får möjlighet att forma ett exempel i en annan nordlig region. Vi tar upp tråden från vårt Torontoprojekt 2004-2005 men kan nu tillföra alla de nya erfarenheter kring hållbar stadsutveckling som vi ständigt samlar på oss i olika delar av världen, säger Ulf Ranhagen.

Ulf Ranhagen ser möjligheter i att kunna skapa ett hållbart \\\″Winter City\\\″ där Kanada och Sverige bär på många gemensamma socio-kulturellla och klimatmässiga referenser.

- Att skapa ett samarbete mellan breda multi-disciplinära arkitekt- och ingenjörsgrupper i de både länderna är alldeles extra inspirerande, säger Ulf Ranhagen.

Sweco kommer att samarbeta med lokala kanadensiska företag för projektet. Förslagen ska lämnas in för utvärdering i mitten av januari 2011.

Intentionen är att den nya stadsdelen ska stå klar kring 2020.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige