Image

Svenska Studenthus bygger studentbostäder i Umeå

Bygg/Arkitektur K2A: s dotterbolag Svenska Studenthus har tecknat avtal med Akademiska Hus om att förvärva mark för att bygga uppemot 280 studentbostäder på campus i Umeå.
Publicerad den 24 Februari 2015
Svenska Studenthus bygger studentbostäder i Umeå. Bild: Svenska Studenthus
Svenska Studenthus bygger studentbostäder i Umeå. Uppemot 280 studentbostäder ska byggas i Umeå. Bild: Svenska Studenthus
Uppemot 280 studentbostäder ska byggas i Umeå.

De första lägenheterna beräknas stå klara redan till höstterminen 2016.

– Vi är mycket glada att ha blivit utvalda av Akademiska Hus för att bygga nya studentbostäder på campus i Umeå. Svenska Studenthus är mitt uppe i en kraftig expansion och jag hoppas att vi och Akademiska Hus kan hitta fler orter där vi kan bidra till att skapa levande campus med både bostäder och utbildningslokaler, säger Johan Knaust, vd för K2A.

– Svenska Studenthus har som mål att under 2015 bli Sveriges största privatägda studentbostadsföretag. Vi vill erbjuda den bästa bostaden under studietiden och även vara den bästa förvaltaren av studentbostäder. Vi är redan etablerade i Gävle och har pågående produktioner i Örebro, Stockholm, Kiruna och nu alltså också i Umeå. Vi har i dag totalt cirka 250 bostäder och ytterligare 700 är under produktion.

– Det här är en del av Akademiska Hus löpande arbete för att minska studentbostadsbristen på de campusorter där vi verkar och också startskottet för den satsning vi nu gör i Umeå. Vi har ytterligare markinnehav på orten som vi vill avsätta för student- och forskarbostäder, och vår och Umeå universitets gemensamma målbild är att det ska byggas totalt 750 campusnära studentbostäder i Umeå under 2016 och 2017, säger David Carlsson, regiondirektör Akademiska Hus region Norr.

Svenska Studenthus snabba expansionstakt förutsätter en väl genomtänkt och rationell produktion. Företaget har därför utvecklat ett koncept baserat på industriellt trähusbyggande med en hög designambition som samtidigt tillåter stor anpassningsbarhet till olika miljöer. Det huvudsakliga byggmaterialet är trä som är både närproducerat och klimatsmart, därför ges träet ofta en framträdande roll i byggnadernas utseende.

Tävlingsförslaget för Umeå, som innefattar uppemot 280 ettor i ett loftgångshus och två femvåningshus, togs fram i nära samarbete med Reflex arkitekter. I planerna finns också ett Café och en kombinerad vallabod/cykelverkstad som ska bidra till interaktion mellan bostäderna och övriga campus.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

K2A på Branschguiden

K2A är en snabbt växande och långsiktig fastighetsägare som utvecklar hyresbostäder och samhällsfastigheter för egen förvaltning. Vår inriktning är välplanerade, yteffektiva hyresbostäder för alla typer av boenden i Sverige där efterfrågan är hög. Vi bygger Svanenmärkta hus i svenskt trä – ett förnybart material som används i en effektiv industriell process där vi tar ansvar från naturens egen produktion till färdig bostad. Det gör oss till det gröna fastighetsbolaget. En position vi är stolta över att förvalta och utveckla.

K2A är en modern version av den ga...

Läs mer om K2A på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige