Image

Svenska Bostäders miljardaffär närmare godkännande

Transaktioner Affären där Svenska Bostäder köper för 352 miljoner kronor och säljer för 613 miljoner kronor har kommit ett steg närmare godkännande.
Publicerad den 21 November 2011

Stockholms Stadshus ger Svenska Bostäder i uppdrag att genomföra köpet och försäljningen. Den 28 november, alltså nästa måndag, ska ärendet tas upp i fullmäktige för godkännande.

I affären köper Svenska Bostäder tomträttsfastigheterna Redaren 2 och 3 i Hammarby Sjöstad av Primula Byggnads AB för 352 miljoner kronor. Samtidigt säljer man till Primula tomträttsfastigheterna Understen 1 och Viksten 2 i Kärrtorp och Amarantern 1-3, Neptuniordern 1 samt Par Bricole 1 och 2 i Bredäng för 613 miljoner kronor.

När affären blev känd (se länk nedan) tidigare i år vållade den stora protester.
- Svenska Bostäder försöker rättfärdiga bytesaffären, genom att säga att man säljer ut allmännyttiga bostäder där det är gott om dem och köper där de är bristvara. Men att byta 1052 lägenheter mot 122 är svårt att se som något annat än exempel på sanslöst dålig matematik, sa Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, i somras.

Berthold Gustavsson (M), styrelseordförande i Svenska Bostäder sa så här till Fastighetssverige i samma artikel från i somras:
- Vi har ett uppdrag från ägaren om att vi ska vara en aktiv förvaltare, framför allt sälja i områden där det kommunala ägandet dominerar och köpa där det inte finns många allmännyttiga bostäder. Det vann vi valet på och nu genomför vi det.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige