Image
EU:s finansiella stöd till Ukraina var en av punkterna på dagordningen när ekonomi- och finansministrarna träffades i Bryssel den 6 december.
EU:s finansiella stöd till Ukraina var en av punkterna på dagordningen när ekonomi- och finansministrarna träffades i Bryssel den 6 december. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Svantesson: "Obalanserna på svensk bostadsmarknad har inte högsta prioritet"

Bostäder Sverige tar över som EU:s ordförandeland under första halvåret 2023. Elisabeth Svantesson blir då ordförande för EU:s finansministrar i ekofinrådet. Nyhetsbyrån Direkt rapporterar om vad Sveriges finansminister sa efter ekonomi- och finansministrarna träffades i Bryssel igår.
Publicerad den 7 December 2022

Obalanserna på svensk bostadsmarknad har inte högsta prioritet bland de ekonomiska problemen för den nya svenska regeringen.
– Vi delar kommissionens syn att det finns risker och makroobalanser. Men vi delar inte alltid kommissionens slutsatser om vad man ska göra åt det, säger finansminister Elisabeth Svantesson till journalister efter ekofinmötet.

Man kan ha en annan syn på hur obalanserna ska rättas till, fortsatte hon. EU-kommissionen har under många år varnat för risker som härrör från den dåligt fungerande bostadsmarknaden, som hög privat skuldsättning, övervärderade bostadspriser och risker för banksystemet.
– Just nu är vi i en väldigt speciell situation med ett tufft ekonomiskt läge. Då är det extra viktigt att vara försiktig med strukturella åtgärder, säger Elisabeth Svantesson.

Regeringen prioriterar kriminalitet, energiförsörjning, tuffa tider för hushållen och icke inflationsdrivande ekonomisk politik, sade Elisabeth Svantesson.
– Sedan finns det många saker att ta tag i, på svensk arbetsmarknad till exempel. Vi har hög arbetslöshet jämfört med andra EU-länder, säger Elisabeth Svantesson.

I de senaste landspecifika rekommendationerna i maj uppmanade kommissionen Sverige att minska ränteavdragen eller höja fastighetsskatter, och att stimulera investeringar i bostadsbyggande för att minska bostadsbristen. Särskilt "strukturella hinder" för byggande bör tas bort och tillgången på byggbar mark bör öka.

Vidare bör Sverige reformera den överreglerade hyresmarknaden, skrev kommissionen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige