Image

Sundsvallsvärd betalar skadestånd till rom

JURIDIK En romsk kvinna tvingades flytta från sin bostad i Sundsvall efter en knapp månad. Hyresvärden Linden Kevin AB hade satt upp särskilda regler för kvinnan, regler som inte gällde andra hyresgäster. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) har drivit ärendet och nått en förlikning som innebär att hyresvärden betalar 60 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Publicerad den 6 Maj 2008

– Det här ärendet belyser både diskrimineringen på bostadsmarknaden och den typ av kränkningar som romer drabbas av. DO ser en klar ökning, både av anmälningar som avser bostadsmarknaden och anmälningar från romer. Det är bra att den här typen av kränkningar kommer upp till ytan och att de drabbade får upprättelse, säger Katri Linna, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Den romska kvinnan sökte och fick en bostad hos Linden Kevin AB utanför Sundsvall. Men kontraktet skrevs bara för en månad i taget. Dessutom satte värden upp speciella regler för kvinnan. Regler som bland annat innebar att hon inte fick ta emot besök av sin romska familj.

Efter mindre än en månad vräktes kvinnan. Hyresvärden påstod att hon stört men några störningar har inte dokumenterats. Nu har en förlikning träffats som innebär att bostadsbolaget betalar den drabbade kvinnan 60 000 kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Tyska investeraren om svenska marknadens attraktion

Bolag Johan Lagerdahl, Country Manager och Head of Asset Management på Patrizia Sverige, kommenterar bolagets senaste miljardinvestering i Malmö och berättar varför de fortsätter att växa i Norden samt varför pandemin inte har varit en utmaning för den tyska investeraren.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY