Image

Studentbostäder byggs i forskningsprojekt

Bostäder I höst går startskottet för ett forskningsprojekt som Johanneberg Science Park, HSB och Chalmers ”Homes of Tomorrow” har initierat. Planen är att uppföra 20-40 studentbostäder på Chalmers Campus Johanneberg. - Det blir en win win- situation där studenter får tillgång till nya bostäder samtidigt som vi får möjlighet att forska om framtidens boendefrågor, säger Roger Sundbom, affärsområdeschef för fastighetsutveckling vid HSB Göteborg.
Publicerad den 12 September 2012

På Johanneberg Science Park utvecklas idag samverkansplattformar, så kallade ”Open Arenas”, för gränsöverskridande idé- och kunskapsutbyte inom profilområdena Energi, Material och Samhällsbyggnad. Open Arena Samhällsbyggnad är igång med flera projekt där HSB:s Living Lab är ett av dem.

- HSB:s Living Lab är ett utmärkt exempel på hur vi skapar de bästa förutsättningar för att idéer ska uppstå och sedan förverkligas. Det handlar om möten och samarbeten som skapas i den dynamiska miljön där akademi, näringsliv och samhälle blandas. Projektet bidrar till att främja en kunskapsbaserad, hållbar tillväxt i hela regionen, säger Mats Bergh, vd för Johanneberg Science Park.

- Chalmers får nu en unik möjlighet att forska på nya innovationer i hemmet som bidrar till en mer hållbar livsstil. Det har visat sig att det hållbara hemmet är komplext och kräver både avancerad mätteknik och forskning inom teknisk design och arkitektur. Vi kommer dessutom att ha ett stort utbyte med liknande forskning i Holland, Storbritannien och Tyskland, och även en adjungerad professor som ansvarar för Mars habitat vid Nasa, säger Greg Morrison, professor vid Chalmers tekniska högskola.

Under hösten 2012 kommer planeringsarbetet för byggstart att ta fart. Och nästa höst är tanken att spaden ska sättas i marken för HSB:s Living Lab. Hur lägenheterna ska se ut, vad som ska hända i dem och vilka som ska bo där är några av alla frågor som nu ska få svar.

- Det unika med HSB:s Living Lab är att vi här får möjlighet att testa olika lösningar för framtidens boende i en miljö där man faktiskt bor på riktigt, säger Roger Sundbom.

Tanken är att studenterna som bor i lägenheterna kan få testa exempelvis vattenåtervinning, solcellslösning, smarta bokningssystem för tvättstugor och hållbara byggmaterial. Allt beror på vad som lyfts fram just då. Fakta och åsikter samlas sedan in via webbenkäter, sensorer och mätare i huset. Syftet med forskningsprojektet är för att främja utveckling och samtidigt öppna upp för dialog med HSB:s medlemmar, intressenter och branschkollegor.

- Vi planerar en gemensam utställningslokal där resultaten visas upp och där vi kan dela med oss till intresserade. Tidigare erfarenheter visar att ju mer vi delar med oss av kunskap och erfarenhet desto mer får vi igen. Vår önskan är här att även andra företag ska komma till oss med borelaterade innovationer och produkter som de vill testa. Genom samarbete tror vi på att möjliggöra en snabbare utvecklingstakt, säger Roger Sundbom.

Det är inte enbart teknik som kommer att vara i fokus. Även mjuka värden ska under lupp. Bland annat vill man också se om HSB:s Living Lab kan generera nya idéer om hur framtidens styrelsearbete i bostadsrätter kan utvecklas.

- Labbet ger oss möjlighet att testa appar, virtuella möten och andra typer av tjänster. Vi ser idag hur det blir allt svårare att rekrytera. Här hoppas vi få svar på vad som lockar den nya generationens bostadsrättköpare att engagera sig i styrelsearbete, säger Roger Sundbom.


Fakta HSB:s Living Lab
Vad: 20-40 studentlägenheter i tillfälliga och flyttbara moduler
Var: På Johanneberg Science Park, Chalmers Campus i Göteborg
När: Byggstart hösten 2013
Vem: Bosparande studenter vid Chalmers och Göteborgs universitet
Hur: De boende får delta i undersökningar, testa nya material, lösningar och utvärdera idéer om det framtida boendet
Samarbete: HSB, Johanneberg Science Park och Chalmers forskningsprogram ”Homes of Tomorrow”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Property Matchmaking med Relier

Presenteras av Relier Real Estate Advisor

Senast från Fastighetssverige Plus

Rost ser stor potential i omvandlingar: "Stark värdekick"

Bolag Genom att omvandla outnyttjade handelsytor till kontor och vakanta kontorslokaler till bostäder fortsätter Knut Rost och Diös att skapa värde.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY