Image

Stort utvecklingsprojekt ska öka avkastning i baltisk fastighetsfond

Bolag Baltic Horizon ska genom att föra samman Coca-Cola Plaza och Postimaja öka den totala uthyrningsbara ytan med en tredjedel och nå sju procent avkastning.
Publicerad den 18 April 2018
Stort utvecklingsprojekt ska öka avkastning i baltisk fastighetsfond. Bild: Baltic Horizon
Stort utvecklingsprojekt ska öka avkastning i baltisk fastighetsfond.

Baltic Horizon, listad på Nasdaq Stockholm och Nasdaq Tallinn, är sedan tidigare ägare av Coca-Cola Plaza i Tallinn, som är det största handels- och biocentret i Estland med en uthyrningsbar yta på cirka 8664 kvadratmeter. I år har man även förvärvat byggnaden intill, Postimaja, som med ankarhyresgäster som Rimi, H&M, New Yorker, MyFitness och Estniska Posten, och har en uthyrningsbar yta på 9141 kvadratmeter.

Med ett nytt stort utvecklingsprojekt ska nu Baltic Horizon föra samman de två byggnaderna och öka den totala uthyrningsytan med en tredjedel, till 30 000 kvadratmeter och nå en avkastning på sju procent.

– Det är ett klassiskt exempel på hur ett plus ett kan bli tre, när vi nu bygger samman de två byggnaderna i centrala Tallinn Genom att skapa ett sammanhållet komplex med en passage mellan byggnaderna skapar vi en naturlig väg mellan Tallinns centrum och gamla stan och ökar möjligheterna till handel och upplevelser i byggnaderna, säger Tarmo Karotam, vd på Baltic Horizon.

Projektet, som går under namnet Rotermann Passagen innebär att de båda byggnaderna byggs samman med ett gemensamt tak som är inspirerat av den befintliga glasfasaden och består av ett miljövänligt metallnätt som fylls med luft och kuddliknande bubblor som kan stå emot både värme, vind och snö.

– Utformningen kommer påverka stadsbilden i Tallinn och vi har lagt stor vikt vid att få den rätt både design- och funktionsmässigt. För att skapa rätt flöde mellan byggnaderna skapas en passage som ökar tillgängligheten för människor i Tallinns centrum och ökar möjligheterna för handeln i de två byggnaderna att nå ut till passerande med upplevelser, säger Tarmo Karotam.

Målet är att renoveringen med den utökade uthyrningsbara ytan ska leda till en avkastning på sju procent från byggnaderna inom tre år, och kostnaden beräknas till mellan 150 - 200 miljoner kronor.

Den nya konstruktionen har utarbetats av arkitektbyrån HG Arhitektuur OU, som gick vinnande ur tävlingen med sitt förslag.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige