Image
Finländarna trivs bäst i sina grannskap enligt en undersökning från Joachim Hallengrens Bonava.
Finländarna trivs bäst i sina grannskap enligt en undersökning från Joachim Hallengrens Bonava.

Störst samhörighet i grannskapet i Finland

Bostäder Promenadvänliga och trygga grannskap nära grönområden. Det är receptet för att grannar ska trivas och vara lyckliga. Det visar resultatet av undersökningen Happy Quest där Bonava har frågat 8 582 personer om vad som är viktigt i deras grannskap. Insikterna ska användas för att utveckla framtidens bostadsområden.
Publicerad den 15 Maj 2019

Finland är det land där flest trivs och känner tillhörighet i grannskapet. Sverige backar från första till tredje plats jämfört med 2017, vilket beror på en kraftig ökning i Danmark och Finland.

Undersökningen visar att människor som bor i ett område som underlättar en hälsosam livsstil är lyckligare och känner sig i bättre fysisk och mental form. De viktigaste faktorerna i grannskapet som påverkar vår upplevda hälsa är närhet till natur, och att det finns platser där grannar, familj och vänner kan umgås.

7 av 10 som är nöjda med sin fysiska hälsa bor nära parker och grönområden. Bland de som är missnöjda med sin fysiska hälsa har färre tillgång till grönområden. Av de som är missnöjda med sitt mentala välbefinnande umgås bara 2 av 10 med sina grannar, medan 6 av 10 som är nöjda med sitt mentala välbefinnande bor i områden där grannar har bra relationer.

Trygghet, bra stämning och närhet till livsmedelsbutik, är de viktigaste faktorerna för att skapa trivsel i ett grannskap. 8 av 10 rankar trygghet som det mest betydelsefulla för att de ska känna sig lyckliga där de bor. Andra viktiga faktorer är att området är promenad- och cykelvänligt samt att det är nära till parker och grönområden.

– Insikterna från Happy Quest använder vi i vår kärnaffär: att skapa grannskap där människor känner tillhörighet och i förlängningen lycka. Baserat på resultaten har vi utvecklat en modell, inspirerad av Maslows behovspyramid, som leder oss rätt. Vi har en egen metod och en struktur för att utveckla våra grannskap, säger Joachim Hallengren, vd på Bonava.

– Grunden för trivsel är att människor klarar sin vardag praktiskt. Men om vi vill bygga starka och lyckliga grannskap krävs även en känsla av trygghet, kontakt mellan grannar och en bra atmosfär, vilket i sin tur ger området ett gott rykte, säger Clara Westman, chef för kundinsikter på Bonava.

Finländarna är inte bara världens lyckligaste folk, de är också mest nöjda med sitt grannskap bland de åtta länder som Bonava har undersökt. Finland når 82 av 100 i Happy Index, vilket är en ökning med 9 enheter från 2017. Därmed petar Finland ner Sverige från förstaplatsen.

I Tyskland, St Petersburg, Danmark, Norge, Estland och Lettland ökar också graden av lycka i grannskapen 2019 jämfört med 2017. Det enda landet som skiljer ut sig är Sverige där lycko-index backar från 79 till 78.

Topplistan: Viktigast för lyckliga grannskap
1. Känns tryggt att vara i, 82 %
2. God stämning och atmosfär, 73 %
3. Livsmedelsaffär på bekvämt avstånd, 71 %
4. Promenad- och cykelvänligt, 67 %
5. Parker och grönområden, 67 %

Topplistan: Här är vi lyckligast i våra grannskap (Index 0–100)
1. Finland, 82 (73)
2. Danmark, 79 (74)
3. Sverige 78 (79)
4. Tyskland 77 (74)
5. Norge 77 (73)
6. Lettland 76 (72)
7. St Petersburg 73 (66)
8. Estland 73 (65)

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige