Image

Storbanker dras in i Sundqvist-härvan

EKONOMI Det är inte bara Carnegie som lånat ut miljardbelopp till Maths O Sundqvist. Nu dras även Swedbank, Handelsbanken och Nordea in i lånehärvan.
Publicerad den 30 Oktober 2008

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ska Swedbank, Handelsbanken och Nordea ha lånat ut 5,6 miljarder kronor till Maths O Sundqvist. Och det värsta av allt - de säkerheter han har ställt ut kan visa sig vara värdelösa.

- Det här är en mardröm för de inblandade bankerna, säger en källa till SvD.

Vid årsskiftet ägde Norrvidden fastigheter med sammanlagt 760 000 kvadratmeter bokförda till ett värde av 4,8 miljarder kronor. Lånen uppgick till 3,9 miljarder kronor. Men i och med raset på fastighetsmarknaden bedömer en källa som SvD Näringsliv talat med att Norrvidden egentligen borde tvingas till en nedskrivning med 10–20 procent vilket sänker värdet till farligt nära lånen. I Fabös är det enligt uppgift Nordea som står för finansieringen. Totalt fanns i Skrindan vid slutet av 2007 fastigheter bokförda till 6,5 miljarder kronor. De var vid årsskiftet intecknade med 4,9 miljarder kronor. Enligt Svenska Dagbladet är det panter som Swedbank och Nordea snart kan komma att kräva in.

- Bankerna borde redan ha agerat och tagit över fastighetsbolagen, säger en bedömare till Svenska Dagbladet.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige