Image

Storan i Göteborg stängs efter hyrestvist

AFFäRER Stora Teatern i Göteborg stängs efter att hyresgästen Sami - Svenska Musikers och Artisters Intresseorganisation - och kommunala Higabgruppen inte kommit överens om hyresavtalet.
Publicerad den 1 Mars 2010

Sami driver sedan 2003 konsert-, konferens- och restaurangverksamhet i Storan.
Dagens hyresavtal tecknades enligt Sami av den tidigare vd:n Hans Lindström som fick gå när detta uppdagades. Avtalet löper på 40 år och ska kosta Sami cirka 260 miljoner kronor.

Avtalet är alldeles för dyrt för Sami, som menar att nedläggningen är ofrånkomlig.

- Vi har under en längre tid försökt ta vårt ansvar för Göteborgs kulturliv och få till stånd en samförståndslösning med Higab med rimliga ekonomiska villkor. Det är till och med så att vi förklarat oss villiga att fortsätta driften av Storan med fortsatt förlust, men att låta svenska artister och musiker bära hela bördan av renoveringen och uppfräschningen av Göteborgs kulturklenod Stora Teatern kan vi helt enkelt inte ställa oss bakom. Vi har gjort många försök att lösa denna situation, men inte fått något gehör och nu kan vi inte låta svenska musiker och artister fortsätta bära den här tunga ekonomiska bördan, säger Jan Granvik, ordförande för Sami.

- Utan ett omförhandlat avtal som ger rimliga hyreskostnader, saknas det realistiska ekonomiska förutsättningar att driva en seriös kulturell verksamhet på Storan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige