Image

Stor utdelningshöjning för Bonava

Bolag Bonava höjer utdelningen till 5,20 (3,80) kronor per aktie. Även Q4 var resultatmässigt bra.
Publicerad den 2 Februari 2018
Joachim Hallengren. Bild: Bonava
Joachim Hallengren.

Nettoomsättningen uppgick till 6 055 MSEK (6 584) i Q4 och 14 479 MSEK (13 492) för helåret.

Rörelseresultatet uppgick till 820 MSEK (985) för Q4 och 1 946 MSEK (1 562) för helåret.

Resultat per aktie för Q4 blev 6,03 kr (6,61) för Q4 och 12,99 (9,26) för helåret.

Vd Joachim Hallengren:

- Vi avslutade året med ett resultatmässigt bra kvartal. Rörelseresultatet uppgick till 820 (985) MSEK och inkluderade vinst från markförsäljningar om 45 (197) MSEK. Rörelsemarginalen justerat för vinst från markförsäljningar var i linje med i fjol och uppgick till 13,1 (13,3) procent. Nettoomsättningen minskade trots att vi resultatavräknade fler bostäder. Det berodde på minskad försäljning av mark samt en något förändrad produktmix där bland annat en större andel bostäder till lägre pris resultatavräknades i Sverige och i Danmark.

- Antalet sålda bostäder minskade med 8 procent under kvartalet, drivet av en svag utveckling i Sverige. Den svenska marknaden blev efter en period av sjunkande bostadspriser, politiska beslut och negativ marknadspsykologi allt mer avvaktande under hösten. Det var inte oväntat med en korrigering på den svenska marknaden efter de senaste årens starka uppgång och det vi såg under det fjärde kvartalet var en ökad osäkerhet och en omställning där köpare och säljare behöver hitta varandra på en ny prisnivå. Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur länge osäkerheten håller i sig, men jag konstaterar samtidigt att det finns en god underliggande efterfrågan på bostäder och att makroekonomiska förutsättningar är fortsatt gynnsamma för bostadsmarknaden i Sverige.

- På vår näst största marknad Tyskland ökade försäljningen, både under kvartalet och för helåret. Den tyska ekonomin är stark och det finns en stor efterfrågan på bostäder från såväl konsumenter som investerare.

- Produktiviteten i vår industri är för låg jämfört med andra industrier. För att öka vår egen effektivitet har vi under året investerat i ett flertal projekt inom bland annat digitalisering, vilket återspeglas i de ökade administrationskostnaderna för året. Detta är investeringar för framtiden som möjliggör att vi kommer att kunna erbjuda ännu bättre och mer prisvärda bostäder till våra kunder.

- Bonava står på en stabil grund och har en låg riskprofil. Vi har ett brett erbjudande till både konsumenter och investerare. Under året gjorde vi investeraraffärer motsvarande cirka 30 procent av vår totala försäljning vilket är i linje med vår målsättning. Vi finns dessutom i åtta länder och på 23 marknader. Detta ger möjligheter för oss att möta lokala förändringar i efterfrågan och därmed att
investera i de marknader som genererar bäst avkastning. Vi har därför i enlighet med vår strategi fortsatt att växa i Tyskland och ökat såväl antalet byggrätter som starter. Vi har en god soliditet och justerat för lån i bostadsrättsföreningar och finska bostadsaktiebolag hade vi vid utgången av året en nettokassa. Med vår breda geografiska spridning, vårt diversifierade erbjudande, vår starka finansiella position och vårt tydliga fokus på affordable är vi väl rustade för framtiden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige