Image

Stor framgång för första crowdfunding-projektet

Bolag Tessin, Skandinaviens största crowdfunding-plattform för fastigheter, har det senaste året finansierat fastighetsprojekt med mer än 30 miljoner kronor. Det första projektet som skett tillsammans med fastighetsutvecklaren Propio är nu genomfört och alla ”crowdinvesterare” har fått investeringen återbetald med en avkastning om 18 procent över åtta månader, vilket motsvarar en årlig avkastning om 27 procent. Totalt restes 5,5 miljoner kronor från 70 investerare.
Publicerad den 16 Juni 2015
John Hunter och Jonas Björkman Bild: Tessin.
John Hunter och Jonas Björkman

- Vi kunde bara drömma om att crowdfunding på bara ett år skulle få så positiv respons på den konservativa fastighetsmarknaden, säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

- Återbetalningen från Propio bevisar att crowdfunding-modellen är här för att stanna och ett så lyckat projekt som i Åkersberga visar verkligen på styrkan i konceptet.

I bostadsområdet Övre Björkhaga i Åkersberga, där Propio nu uppför ett 20-tal villor, hade utvecklingen stannat av och bolaget såg potentialen att bygga villor på ett stort antal lediga tomter.

- Vi hade en god lånefinansiering på plats och förutom vår egen insats ville vi stärka det egna kapitalet för att få större stabilitet. Det var då vi blev nyfikna på crowdfunding och modellen har fungerat över förväntan, säger John Hunter, vd på Propio.

- Förutom kapitalet har crowdfundingen gett en ”boost” till hela området vilket lett till att efterfrågan hos bostadsköpare nu överstiger produktionskapaciteten.
Projektet startade under hösten 2014 och de första familjerna flyttade in i april 2015.

I maj återbetalades samtliga investerares insats med en avkastning på 18 procent. Totalt restes 5,5 miljoner kronor från drygt 70 investerare. Snittinvesteringen i projektet låg på 75 000 kronor.

Övre Björkhaga är beläget strax utanför Åkersberga centrum, med gångavstånd till pendeltåg och centrumbutiker. Området angränsar till Hacksta, ett av de äldre villaområdena i Österåkers kommun och är, med sitt centrala läge ett populärt bostadsområde.

Nästa etapp med en ny hustyp lanserades på Tessin i mars. Projektet fylldes upp till 134 procent av sökta 6 miljoner kronor på bara två veckor. Planerad produktionsstart är sommaren 2015.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Linköpings expansiva planer – helt ny stadsdel

Bygg/Arkitektur Planerna på en helt ny stadsdel i Linköping blir nu allt mer konkreta. Första etappen ska resultera i en stadsdelsnod med innerstadslik bebyggelse som kommer ge ett stort tillskott av bostäder till den expansiva staden. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY