Image

Stopp för underjordisk galleria

BYGG Den underjordsgalleria i tre våningar som planerats vid Odenplan blir inte av. Stockholms stad har sagt nej eftersom bygget skulle ta två år längre än planerat. Rodamco har dragit sig ur projektet. Men Joakim Larsson (m), ordförande i Exploateringsnämnden, håller dörren öppen för en galleria fast i mindre tappning.
Publicerad den 15 Januari 2008

Under större delen av hösten har Stockholms stad och Rodamco diskuterat byggplanerna kring Odenplan. Fokus har legat på att Odenplan inte ska behöva vara en byggrop längre än fem år. Utmaningen har bestått i att samordna den underjordiska gallerian med bygget av en ny järnvägsstation (del av Citybanan), förlängningen av tunnelbanelinjen till Karolinska och den underjordiska gallerian.

Den underjordiska gallerian skulle bli tre våningar och omfatta ungefär den dubbla ytan jämfört med Västermalmsgallerian. Nu blir det inte så.

- Tidsaspekten var det viktigaste, och vi har tillsammans med Rodamco kommit fram till att ett mindre projekt är lämpligare, säger Joakim Larsson (m), ordförande i Exploateringsnämnden, till FastighetsSverige.

För Rodamco var det inte intressant med ett mindre projekt och man har därför släppt markanvisningen.
Joakim Larsson säger att de har lyssnat på protester från folk i närområdet. Men att det inte varit avgörande.

- Det finns dem som protesterat av olika orsaker, jag har pratat med de grupperna. Men vi har hela tiden sett genomförandetiden som det största problemet, säger Joakim Larsson.

Han hoppas nu att man relativt snart kommer att ha en ny lösning för området. Och tankarna på en underjordisk galleria är inte på något sätt släppta.

- Jag vill gärna se kommersiella aktörer som gör något positivt så att människor tar sig dit. Det blir ett mindre projekt, jag blir inte förvånad om det blir en mindre galleria eller ett köpstråk. Vi kommer att bjuda in flera aktörer till diskussioner, säger Joakim Larsson till FastighetsSverige.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige