Image

Stopp för skatteflykt – bolag riskerar upptaxering

JURIDIK Enligt en färsk dom i Regeringsrätten betecknas fastighetsbolagens metoder att minska skatt genom att använda handelsbolag vid transaktioner som skatteflykt. Därmed riskerar flera bolag kraftiga upptaxeringar.
Publicerad den 3 Juni 2009

Det var i fredags som Regeringsrätten meddelade beslut i tre olika förhandsbesked där fastighetsbolag överklagat förhandsbesked från skatterättsnämnden. I två av fallen menar rätten att det handlar om skatteflykt, i det tredje fallet skickar Regeringsrätten tillbaka ärendet till skatterättsnämnden.

- Det här är en mycket stor framgång för oss. Regeringsrätten utslag innebär att ett stort antal pågående processer kan drivas med hjälp av skatteflyktslagen, säger Per Danielsson på Skatteverket till DI.

Det var den 18 april 2008 som regeringen med en så kallad stopplag förbjöd handelsbolagslösningar.

Såväl Kungsleden som Fabege kommenterade sent i går domarna.
″De tre besluten avser inte Kungsleden men vi analyserar nu innebörden av domarna tillsammans med extern expertis, och vilka eventuella konsekvenser de kan komma att få för Kungsledens skattesituation″, skriver Kungsleden i ett pressmeddelande.

″För att undvika missförstånd vill Fabege betona att nämnda avgöranden i Regeringsrätten inte avser Fabege. Vidare är det Fabeges uppfattning att det inte går att tillämpa de avgöranden om förhandsbesked som har behandlats i Regeringsrätten på Fabeges ärenden eftersom de avviker ifrån varandra″, skriver Fabege i ett pressmeddelande.

Kungsledens aktie föll i går med 4,2 procent och har fortsatt att falla nu på morgonen. Fabege föll i går med två procent och har även den fortsatt att falla nu på morgonen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige