Image
Bild: Stockholmshem

Stockholmshems arbete mot lägenhetsfusk ger resultat – 178 lägenheter till bostadskön

Bostäder Fusket med olovlig andrahandsuthyrning, skenbyten och svarthandel med hyreskontrakt är utbrett. Tack vare ett långsiktigt arbete mot otillåten andrahandsuthyrning kunde Stockholmshem under 2020 frigöra 178 lägenheter till bostadsförmedlingens kö.
Publicerad den 22 Mars 2021

– Bolagets arbete mot fusk med olovlig andrahandsuthyrning är viktigt och ger mycket goda resultat. Att arbeta aktivt på det här sättet är viktigt för att komma åt organiserad brottslighet och osund trångboddhet, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshems styrelse.

På Stockholmshem arbetar hyresjurister och utredare aktivt mot oriktiga hyresförhållanden. Under 2020 ledde deras arbete till att 178 lägenheter kunde frigöras och lämnas till de som väntar på lägenhet.
– Att hålla på en lägenhet för egen ekonomisk vinning är orättvist och otillåtet. Det är dessutom otryggt för grannarna att inte veta vem som bor och rör sig i huset, säger Linn Bernhardsson, hyresjurist hos Stockholmshem.

Sedan den 1 oktober 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra. Den som gör det riskerar inte enbart att bli av med sitt förstahandskontrakt utan också böter eller fängelse.
– Vi har hittills prövat tre ärenden mot den nya lagen och nu väntar vi på avgörande i hyresnämnden, säger Linn Bernhardsson.

Så har bolaget jobbat mot oriktiga hyresförhållanden
*Stockholmhshem har arbetat organiserat med oriktiga hyresförhållanden (däribland svartkontrakt) sedan 2005 och har sedan dess frigjort 2000-3000 kontrakt.
*Den hyresjuridiska enheten består av tre hyresjurister och fyra hyresjuridiska utredare. De arbetar bland annat med utredning av störningar och - vanvård samt andra avvikelser i hyresförhållanden och driver störnings- och andra hyresjuridiska ärenden i domstol. Enheten arbetar också vräkningsförebyggande.
*Varje år får bolaget in 400-500 tips från hyresgäster och kollegor som jobbar i de olika bostadsområdena.
*Stockholmshem samarbetar med myndigheter, där det finns offentlig data att hämta.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige