Image
Bild: Stockholmshem

Stockholmshem satsar på delningskultur i bostadsområden

Teknik Att dela, låna eller hyra av varandra är smarta sätt att minska konsumtionen – och avtrycket på miljön. Det vill Stockholmshem bidra till och har därför testat delningslösningar för hyresgäster i sin egen testbädd Gröna Solberga. Nu hoppas man kunna bredda arbetet även till andra områden – och inspirera andra bostadsbolag att haka på.
Publicerad den 10 Juni 2021

Det finns många fördelar med att hyresgäster delar, såväl ekologiska, sociala och ekonomiska. Förutom mindre konsumtion av varor bidrar det till nya möten mellan grannar och bättre grannsämja. Delad uthyrning av kommersiella utrymmen skapar förutsättningar för en hållbar användning av lokaler. Genom att inventera intresse och behov bland sina hyresgäster kan vi skapa hållbara delningslösningar – som till exempel att tillhandahålla digitala plattformar, upplåta lokaler, introducera en tjänst eller sprida information.

I Solberga finns delningsappen Swinga där Stockholmshems hyresgäster enkelt kan dela och låna prylar av varandra. Bolaget stöttar även hyresgästers egna initiativ med gemensamma odlingsytor och har nyligen startat ett samarbete med Vakansa för delning av kommersiella lokaler.

– Vi har genom dialog med våra hyresgäster och ett samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet identifierat vilken typ av delning som passar i Solberga, och hur vi kan bidra till att den fungerar. Genom att tillhandahålla lösningar och kommunicera om dem i våra kanaler har vi nått ut och delningen har kommit igång, säger Lena Hanses, projektledare i Gröna Solberga.

Delningsarbetet i Solberga har gett viktig erfarenhet som nu kan tas vidare till andra områden. I samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet har Stockholmshem tagit fram en guide som genom sju steg vägleder bostadsbolag i hur de kan öka möjligheterna till delning mellan boende och verksamheter.

– Tanken med guiden är att hjälpa oss och andra att hitta rätt i arbetet med delning och skapa rätt förutsättningar att lyckas med den! Det behövs inte stora projekt för att komma igång, däremot är det bra att känna till framgångsfaktorer och fallgropar, säger Lena Hanses, projektledare.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Ett politiskt magplask utan dess like"

Bostäder Lennart Weiss kommenterar regeringskrisen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY