Image

Stockholms Handelskammare: Slut på byggbar mark

Bygg/Arkitektur Stockholms Handelskammare visar i en ny rapport att restriktioner i praktiken gör att det inte finns någon byggbar mark i regionen. Men om politiska beslutsfattare varsamt lyfter ett antal restriktioner skulle det kunna byggas ett helt nytt Stockholm – i Stockholm.
Publicerad den 11 Februari 2014
Enligt Stockholms Handelskammare är det i princip slut på byggbar mark i Stockholm. Bild: David Schmidt
Enligt Stockholms Handelskammare är det i princip slut på byggbar mark i Stockholm.

- Bostadsbristen i Stockholm bidrar till att göra regionen mindre attraktiv och den slår direkt mot jobb och tillväxt. Detta är alarmerande. Ännu värre är att mängder av restriktioner även gör att det knappt finns någon byggbar mark kvar i regionen, säger Anna Wersäll, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

- Det är dags att med varsam hand lyfta en del restriktioner så att det kan skaps utrymme för mer byggbar mark. Givet Stockholms kraftiga befolkningstillväxt borde det vara ett riksintresse hur vi ska öka bostadsbyggandet i regionen, säger Anna Wersäll.

Fakta om rapporten:
Det finns 35 byggrestriktioner som mer eller mindre omöjliggör bostäder på den obebyggda marken i Stockholms län. Stockholms Handelskammare föreslår därför lättnader inom följande områden:
* Opåverkade områden. Det är ett töjbart begrepp som med stöd av Miljöbalken gör att många markområden anses skyddsvärda för att det inte finns någon bebyggelse där. Här finns det stor byggpotential.
* Buller. Bullerrestriktioner borde prövas i större omfattning än nu eftersom det med dagens teknik är fullt möjligt att bygga helt tysta inomhusmiljöer även där utomhusbullret är högt. Detta skulle frigöra mycket byggbar mark i länet.
* Åkergradering. Jordbruksmark får enligt Miljöbalken endast bebyggas om det handlar om väsentliga samhällsintressen. Enligt Handelskammaren bör jordbruksmark få bebyggas i Stockholm.
* Naturreservat. Områden som anses så värdefulla för natur- och friluftslivet att de inte får bebyggas. Handelskammaren vill upphäva några av Naturreservaten. Exempelvis Rinkebyskogen, Järvafältet, Sätraskogen och Masmoplatån.
* Strandskydd. Kommuner bör bevilja mer dispens för att kunna bygga strandnära.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige