Image

Stockholm närmar sig toppen

RAPPORTER Hyresmarknaden för kontorslokaler var fortsatt stark i Stockholm under årets första sex månader enligt Jones Lang LaSalles Nordic City Report hösten 2008. Efterfrågan förväntas vara fortsatt god året ut men som en följd av konjunkturavmattningen är snart toppen nådd för denna konjunkturcykel. Under 2009 planar både vakansgrad och hyror ut samtidigt som direktavkastningskraven förväntas stiga i hela Stockholm.
Publicerad den 2 September 2008

Vakansgraden i Stockholm förbättrades från 10,7 procent vid årsskiftet till 9,9 procent vid utgången av augusti 2008, och alla delmarknader förutom Kista bidrog till denna förbättring. I City var vakansgraden 5,9 procent, en förbättring med 0,8 procentenheter sedan årsskiftet.

- Efterfrågan på större och yteffektiva kontorslokaler var fortsatt god, med en total uthyrningsvolym på 233 000 kvadratmeter under första halvåret. Mot bakgrund av företagens starka finansiella ställning förväntas efterfrågan på kontor vara stabil även framöver. Populära inflyttningsområden är västra city samt västra Kungsholmen som erbjuder attraktiva hyresnivåer i nybyggda lokaler, säger Mikael Wallgren, chef uthyrning kommersiella lokaler.

Nettoabsorptionen var knappt 100 000 kvadratmeter som en följd av expansionsfokus och en stark syssel-sättningstillväxt. Under hösten bedöms dock sysselsättningstillväxten stagnera i takt med den ekonomiska avmattningen, vilket med viss eftersläpning påverkar absorptionen. Denna utveckling tillsammans med ett ökande utbud av färdigställd kontorsyta förväntas medföra något högre vakansgrader under 2009.

Sedan årsskiftet har även uppgången i hyresnivåerna fortsatt på Stockholms samtliga delmarknader. Hyresnivån i City uppgick till SEK 4 400 per kvadratmeter, en ökning med 2,3 procent sedan årsskiftet och 7,3 procent på årsbasis. En stark efterfrågan i Solna/Sundbyberg har även lett till ökade hyresnivåer för B-fastigheter på denna delmarknad. Jones Lang LaSalle bedömer att hyresnivåerna i City kan komma att stiga ytterligare något under hösten men i avtagande takt då toppen på hyrescykeln närmar sig. Under första halvåret 2009 förväntas hyresnivåerna i Stockholm överlag att förbli oförändrade.

- Även investerarna har visat en god aptit på Stockholms kontorsfastigheter hittills i år, särskilt byggnader med bästa kvalitet i bästa läge. Transaktionsvolymen på 27,6 miljarder kronor under årets första sex månader är i nivå med samma period rekordåren 2006 och 2007, detta trots att de riktigt stora affärerna, Vasakronan och Steen & Ström, inföll efter halvårsskiftet. Direktavkastningskraven är dessutom på en relativt låg nivå, även om de stigit något sedan årsskiftet. I City ökade de med 0,15 procentenheter till 4,75 procent och ligger nu lägre än de nivåer som råder i andra europeiska storstäder såsom London, Frankfurt och Paris. De utländska investerarnas närvaro var under perioden också betydligt lägre än tidigare, säger Daniel Gorosch, Chef för Fastighetstransaktioner.

Utländska investerare var under första halvåret involverade i transaktioner motsvarande 13 procent av omsättningen, vilket ska jämföras med ungefär hälften av omsättningen under 2007. Eftersom högt belånade investerare mer eller mindre försvunnit från marknaden har institutioner och andra investerare med en hög andel eget kapital varit mer aktiva under perioden.

Jones Lang LaSalle förväntar sig att direktavkastningskraven fortsätter att stiga under de närmaste 12-18 månaderna på samtliga delmarknader i Stockholm.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige