Image
Elias Georgiadis.
Elias Georgiadis. Bild: Stenhus Fastigheter

Stenhus rusar på rating och dubblat mål

Bolag Stenhus Fastigheters aktie steg med 18 procent på fredagen efter att bolaget presenterat nya mål och fått en BB-rating.
Publicerad den 22 November 2021

Stenhus Fastigheter har beslutat att höja målet för värdet av fastighetsportföljen. Värdet ökas från 10 miljarder kronor till minst 20 miljarder kronor vid utgången av 2025. Bolaget ökar också den långsiktiga räntetäckningsgraden från minst 2,00 gånger till minst 2,25 samt inför ett nytt mått, Net LTV, med ett långsiktigt mål som inte skall överstiga 55 procent.

Bakgrunden till det fördubblade värdemålet är att styrelse och ledning gör bedömningen dels att det tidigare målet inte på ett korrekt sätt visar Stenhus tillväxtmöjligheter, dels att det gamla tillväxtmålet kommer passeras långt innan utgången av år 2025.

Gällande de finansiella nyckeltalsförändringarna bygger dessa på den långsiktiga bedömningen av bolagets finansiella styrka. Målet för ränteteckningsgrad har ökats från minst 2,00 gånger till minst 2,25 gånger långsiktigt. Bolaget har även infört ett nytt mål, Net LTV. Med detta mål blir det tydligare vilken riskprofil bolaget kommer att ha över tid. Net LTV skall långsiktigt inte överstiga 55 procent.
Vd Elias Georgiadis kommenterar:
– Ett år in på vår resa känns det väldigt stimulerande att vi både höjer vårt tillväxtmål till det dubbla samtidigt som vi stärker våra finansiella mål. Allt detta sammantaget gör att vi kommer att bli ett mycket större bolag med en fantastiskt stark balansräkning. Det är med stor tillförsikt och mycket positiv energi vi fortsätter vår resa mot våra mål.

Stenhus Fastigheter har också erhållit ett långsiktigt kreditbetyg om "BB" med stabila utsikter från kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating. Analysen från NCR lyfter bland annat fram bolagets exceptionellt långa hyreskontrakt, starka lönsamhet med höga fastighetsavkastningar och höga uthyrningsgrad i kombination med bolagets geografiska fokus mot ett fundamentalt starkt Mälardalen.
– Stenhus Fastigheter är ett i relativa termer ungt bolag men vi som driver verksamheten har lång branscherfarenhet och för oss är det naturligt att redan i samband med vår första obligationsemission uppta en rating från NCR då vi vill belysa vår styrka i affärsmodellen och fastighetsbeståndet samt vara transparenta mot kapitalmarknaden mot bakgrund av vår syn på den som en långsiktig finansieringskälla. Vi har ambitioner att över tid stärka ratingen och som vi förstår analysen kring det initiala ratingbetyget kommer en naturlig förstärkning komma från längre historik och en växande fastighetsportfölj, vilket är vår klara målsättning, säger Elias Georgiadis, vd, Stenhus Fastigheter.

Bolaget har därutöver givit Nordea och Swedbank i uppdrag att i egenskap av arrangörer och ’joint bookrunners’ arrangera möten med obligationsinvesterare för att undersöka möjligheten att emittera seniora icke-säkerställda SEK-obligationer om minimum SEK 500 miljoner och med en löptid om tre år. En kapitalmarknadstransaktion kommer att följa, förbehållet rådande marknadsförhållanden.

I samband med emissionen av de nya obligationerna erbjuder bolaget återköp till innehavare av Maxfastigheters obligationer om 200 miljoner kronor. Erbjudandet innebär ett kontant vederlah om 102 procent av nominellt belopp.

Stenhus-aktien rusade på fredagseftermiddagen efter nyheterna – aktien stängde på 30,90 efter en uppgång på hela 18 procent. Det är första gången aktien handlas för över 30 kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige