Image

Statlig utredare ifrågasätter Jernhusen

Sverige Ska statliga bolag som Jernhusen bygga för icke-offentliga hyresgäster? Det är långt ifrån självklart, enligt den statliga utredaren Sten Olsson, menar att staten nu tydligt bör ta ställning till Jernhusens verksamhet - Ska staten vara en aktör på den kommersiella marknaden så ska det vara tydligt uttalat, säger han.
Publicerad den 22 September 2011

Fortifikationsverket står av allt att döma inför en nedläggning, som ni kunde läsa om på Fastighetssverige i går.

Men det statliga ägandet kan stå inför flera förändringar i framtiden.

I regeringens utredning med titeln Staten som fastighetsägare och hyresgäst behandlas det statliga fastighetsägandet ur många aspekter.

Utredaren Sten Olsson är tveksam till om de delar av Jernhusens verksamhet som riktar sig mot ickestatliga aktörer ligger inom det offentliga uppdraget, skriver Offentliga Affärer.

- Ska staten vara en aktör på den kommersiella marknaden så ska det vara tydligt uttalat, säger han till Offentliga Affärer.

Sten Olsson pekar ut tre kriterier som statligt ägande bör hålla sig inom: Att fastigheterna är kulturhistoriskt betydelsefulla, har ett särskilt betydelsefullt symbolvärde eller har en central betydelse för rikets säkerhet.

Utredningen menar att staten behöver ta ett samlat grepp om sitt ägande på fastighetsmarknaden, och att det är viktigt att man bestämmer sig för vilken inriktning man vill ha framöver.

– Vi har hamnat i den här sitsen eftersom ägandet är spritt på så många olika aktörer, och ansvaret hos regeringskansliet är också uppdelat på olika departement, säger Sten Olsson till Offentliga Affärer.

Staten är också en stor hyresgäst. Hyreskostnaderna uppgår, enligt Offentliga Affärer till 20 miljarder kronor per år, för en lokalyta om cirka 13 miljoner kvadratmeter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Arkitekten som blev bostadsentreprenör

Bostäder Milad Barosen är arkitekten som blev bostadsentreprenör. Som vd och medgrundare till co-livingaktören Allihoop vill han bidra till en mer flexibel bostadsmarknad. För Fastighetssverige berättar han om frustrationen över den trasiga bostadspolitiken och hur hans bakgrund i Iran tagit honom dit han är idag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY