Image
Statistikanalys ska minska energianvändning i fastigheter.
Statistikanalys ska minska energianvändning i fastigheter. Bild: HSB

Statistikanalys ska minska energianvändning i fastigheter

Energi/miljö Nu presenterar HSB Stockholm ett nytt verktyg för energiuppföljning i fastigheter. Tydliga och jämförbara nyckeltal ska leda till bättre beslutsunderlag för energieffektiviserande åtgärder i bostadsrättsföreningar.
Publicerad den 13 Maj 2019

– Målgruppen är styrelser i bostadsrättsföreningar, inte energikonsulter eller värmeproffs. Det här är en spännande lösning som kommer att leda till både minskad energianvändning och framtida besparingar, säger Jesper Hedefalk, chef för energitjänster på HSB Stockholm.

Bostäder står fortsatt för en stor andel av de klimatpåverkande utsläppen. Att ta fram hållbara tjänster, och stötta bostadsrättsföreningars hållbarhetsarbete är en viktig uppgift för HSB Stockholm.

– Vi vill öka förståelsen för fastigheters energianvändning. Nu blir det enkelt att läsa av mätdata, hitta avvikelser, dra slutsatser och prioritera rätt åtgärder, säger Jesper Hedefalk.

Utifrån de fyra nyckeltalen total energianvändning, vatten, el och fjärrvärme kan användaren själv välja fördjupningsnivå, se historik, eller jämföra med andra bostadsrättsföreningar i regionen. Verktyget, som bygger på ett beslutsstödsystem kombinerat med automatiserad insamling av mätdata, är gemensamt utvecklat av HSB Stockholm, HSB Södertörn och HSB Göteborg.

– Ett önskemål från våra kunder är att addera ett femte nyckeltal, koldioxidutsläpp per kvadratmeter. Det är något vi arbetar med redan nu och hoppas kunna koppla på innan sommaren, säger Jesper Hedefalk.

Idag har drygt 230 bostadsrättsföreningar drift- och energiavtal hos HSB Stockholm. Föreningar som redan nu får tillgång till det nya verktyget, som är integrerat i det inloggade gränssnittet Mitt HSB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige