Image

Station Stockholm City tar nästa steg

Bygg/Arkitektur Utvecklingen av nya Station Stockholm City är i full gång och man kan redan se hur den befintliga byggnaden på platsen successivt försvinner. I slutet av mars vann detaljplanen laga kraft. Jernhusen har nu också upphandlat Strabag som totalentreprenör för genomförandet av projektet.
Publicerad den 19 Juni 2013
Station Stockholm City. Bild: 3xN, Jernhusen
Station Stockholm City. Station Stockholm City. Bild: 3xN
Station Stockholm City. Station Stockholm City. Bild: 3xN
Station Stockholm City. Station Stockholm City. Bild: 3xN
Station Stockholm City.

Nästa steg i projektet är att påbörja uppförandet av den nya byggnaden där bland annat den nya pendeltågsstationen i Centralstationsområdet ska ligga – Station Stockholm City. Byggnaden kommer utöver en samlad stationslösning också innehålla ett nytt Scandic Hotel samt bostäder högre upp i byggnaden. Den totala bygginvesteringen är på drygt en miljard kronor och avtalet med Strabag avser del av denna investeringsvolym.
Rivning av den befintliga byggnaden pågår fram till och med sommaren och därefter påbörjar Strabag grundläggnings- och betongarbeten.

- Vi har genomfört en noggrann upphandlingsprocess i flera steg, där Strabag under det senaste halvåret medverkat i projektet på konsultbasis. Vi är mycket nöjda med samarbetet med Strabag och går nu vidare med ett entreprenadavtal. Vi har gemensamt skapat en mycket erfaren och stark organisation för ett synnerligen komplicerat och tidspressat projekt. Tillsammans kommer vi att skapa en attraktiv mötesplats och stationsbyggnad, säger Ann Wiberg, affärsområdeschef på Jernhusen.

Jernhusen jobbar nu intensivt tillsammans med Strabag för att förverkliga en ny mötesplats för resenärer och besökare till Stockholm.

- Det känns enormt stimulerande för oss på Strabag att vi fått fortsatt förtroende att färdigställa ett av Stockholms mest exponerade projekt. Projektet kommer att uppföras i ”teamkoncept” det vill säga i nära samarbete med Jernhusen. Beslut, metoder, materialval och planering kommer att göras gemensamt vilket är en förutsättning i så här komplicerad byggnation med flera intressenter, säger Jens Lackmann, vd på Strabag Projektutveckling

Lagom till Citybanan är klar 2017 kommer en samlad stationslösning, hotell och bostäder att stå klar. Station Stockholm City kommer tillsammans med Centralstationen och Cityterminalen att skapa ett utvecklat stationsområde med attraktiv service till resenärerna. Det är många behov som nu kan tillgodoses för de tåg- och bussresenärer som både pendlar och reser långväga.

- Nu tar vi ännu ett avgörande steg närmare ett förverkligande av den multifunktionella stationsbyggnad vi jobbat med sedan 2009. Denna lösning innebär att Station Stockholm Citys resenärer får en riktigt attraktiv stationsfunktion med service och handel som kopplar ihop alla transportslagen i centralstationsområdet, säger Ann Wiberg.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige