Image
Statens testbädd SEEL för elektromobilitet landar hos Castellum i Säve.
Statens testbädd SEEL för elektromobilitet landar hos Castellum i Säve. Bild: Castellum

Statens testbädd SEEL till Castellums Säve-utveckling

Bolag Nu är det klart att Sveriges största forskningsanläggning för el- och laddfordon förläggs till Säve i Göteborg. Inom kort startar bygget av ett hus på nära 15 000 kvadratmeter.
Publicerad den 9 Mars 2021

– Med SEEL ombord får vi ytterligare kraft i visionen om ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet både på marken och i luften, säger Henrik Saxborn, vd på Castellum som äger och utvecklar området.

2018 förvärvade Castellum hela området (inklusive gamla Säve flygplats) och fick tillgång till ett utvecklingsområde på närmare 3 miljoner kvadratmeter. Här finns etablerade tungviktare i svensk fordonsindustri på plats, sida vid sida med innovatörer som Heart Aerospace, som utvecklar världens första eldrivna passagerarflyg.

Swedish Electric Transport Laboratory, SEEL, ägs av RISE och Chalmers tekniska högskola. Verksamheten ska vara en arena för forskning och utveckling som kan användas av både industri, akademi och forskningsinstitut. Genom etablerandet på Säve stärks svensk fordonsindustris konkurrenskraft och snabbar på omställningen till ett fossilfritt samhälle. Den blivande anläggningen består av en laboratoriedel och en kontorsdel. Totalt beräknas ett 50-tal personer arbeta här.
– SEEL är ett perfekt komplement på Säve, som nu har alla förutsättningar att bli världsledande inom hållbar mobilitet. Detta är ett stort steg mot ett hållbarare samhälle och fler gröna jobb, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst som nu vidareutvecklar området mot visionen att mellan 5 000 och 8 000 personer ska ha sin arbetsplats på området när det är fullt utbyggt. Förutom framtidens hållbara mobilitet pågår utvecklingen av Castellum Säve som ett ledande logistiknav i Skandinavien.

Fakta om affären:
Hyresgäst: SEEL som ägs av RISE (50,5 procent) och Chalmers stiftelse (49,5 procent)
Uthyrbar area: cirka 14 800 kvadratmeter
Investering: cirka 300 Mkr
Hyresvärde: cirka 21 Mkr per år
Tillträde: våren 2023

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY