Image

Statens Fastighetsverk öppnar sina hemliga rum

SVERIGE Statens Fastighetsverk – SFV – öppnar för en dag dörrarna till några av de "hemliga rum" som svenska folket äger gemensamt. Den 24 maj öppnas dörrarna till sammanlagt 27 olika rum som allmänheten annars inte får se.
Publicerad den 27 Mars 2008

– SFV vill ge svenskarna ökad kunskap om vårt gemensamma kulturarv. Vad det betyder historiskt, för oss i dag och för framtiden. Vi vill skapa ökad förståelse för varför kulturarvet är viktigt, hur vi på SFV hanterar dessa kulturmiljöer och fastighetsvärden, säger Bo Jonsson, generaldirektör på SFV.

Den 24 maj blir en dag fylld av hemligheter och historia. Sverige är fullt av okända hus och hemliga rum. Ett rum kan berätta historier. Spännande och intressanta berättelser om vad som egentligen hände där bakom fasaderna. Vilka ingrepp och förändringar som har gjorts genom åren.

- Just nu letar vi upp alla skrymslen och vrår på de 27 Hemliga rummen och planlägger hur vi kan visa så mycket som möjligt och berätta om människor och händelser. Vi har fri entré till visningar och aktiviteter och för barnfamiljerna gör vi särskilda arrangemang, säger Ann-Charlotte Spegel-Berg, kommunikationschef på SFV.

Ett litet smakprov ur det skiftande programmet är historiska berättelser från kungliga mätressrum i Oxenstiernska palatset, kärleksfulla trädgårdsrum i Tessinska palatset och ett hängande hemlighus i Vadstena. I Sillakällar'n och Havremagasinet på Karlsborgs fästning fattar man snart varför det var annat än kulor och krut som var väsentligt för Sveriges försvar. Fängelsehålor och hemliga gångar finns det också på många ställen.

– Allmänheten får en chans att möta verkliga experter på kulturarvet. Det blir en innehållsrik dag för den som vill följa med oss in i landets glömda, stängda och hemliga rum. Många av rummen är svårtillgängliga, trånga och lite riskfyllda. Det är bra att veta, säger Annica Snäll som är projektledare på SFV för Hemliga rum.

27 HEMLIGA RUM ÄR ÖPPNA KL 11-16 LÖRDAGEN DEN 24 MAJ

I NORRA SVERIGE:

Granuddens skvaltkvarn, Jokkmokk
Sandvikens fiskeläge på Ulvön, Örnsköldsvik
Cellfängelset, Umeå
Gävle slott, Gävle
Malingsbo herrgård, Smedjebacken


I STOCKHOLMSTRAKTEN:

Rosersbergs slott, Arlanda
Bogesunds slott, Waxholm
Svartsjö slott
Koppartälten på Haga
Centralposthuset
Tessinska palatsets trädgård
Oxenstiernska palatset och Beijerska huset
Waldemarsudde
Tornet vid Bergianska trädgården
Skeppsholmens bergrum
Skeppsholmskyrkan


I SÖDRA SVERIGE

Stenhammars gods, Flen
Mårten Skinnares hus och Hospitalsmuseet, Vadstena
Karlsborgs fästning, Karlsborg
Bohus fästning, Kungälv
Pater Noster på Hamneskär, Tjörn
Citadellet, Landskrona
Gråen, Landskrona
Borgholms slott, Öland
Länsresidens och befästningar, Karlskrona


UTANFÖR RIKETS GRÄNSER

Svenska ambassadresidenset, Helsingfors
Utrikesmässa i Centralposthuset, Stockholm

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige