Image
Enligt ett förslag från en statlig utredning ges länsstyrelsen i uppdrag att granska överlåtelser av fastigheter inom områden av väsentligt betydelse för totalförsvaret.
Enligt ett förslag från en statlig utredning ges länsstyrelsen i uppdrag att granska överlåtelser av fastigheter inom områden av väsentligt betydelse för totalförsvaret. Bild: Länsstyrelsen

Staten kan få veto i fastighetsaffärer

Sverige Staten ska kunna villkora eller förbjuda vissa uthyrningar och försäljningar av fastigheter inom områden av "väsentlig betydelse för det militära försvaret". Det föreslår en statlig utredning, skriver NSD.
Publicerad den 8 Augusti 2019

Enligt utredningens förslag ska länsstyrelsen ges i uppdrag att granska överlåtelser av i princip alla flygplatser och stora hamnar i Sverige. Samtidigt kommer privata och allmänna fastigheter inom områden av "väsentlig betydelse" för totalförsvaret omfattas av samma granskning.

I juni presenterades en utredning där man föreslår ändringar i skyddslagstiftningen.

– Det beror på en förändrad omvärldsanalys och syn på säkerhetsläget, säger ordföranden för totalförsvarskommittén, Margareta Bergström, till NSD.

Dessa områden motsvarar de tidigare militära skyddsområdena – begreppet som försvann ur skyddslagen 2010.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter börsnoteringen – John Mattson redo att öppna plånboken

Bolag Bolaget är beredda att investera 3,5 miljarder kronor de närmaste åren. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY