Image
Fixfabriken i Majorna är byggstartad.
Fixfabriken i Majorna är byggstartad. Bild: What Arkitektur

Startskott för ny stadsdel i Majorna

Bygg/Arkitektur På måndagen inleds bygget av det helt nya bostadsområdet Fixfabriken i Majorna i Göteborg. Med 500 nya bostadsrätter ska det gamla öde industriområdet mellan Vagnhallen Majorna och Älvsborgsbron förvandlas till fyra levande och myllrande kvarter. På kommunens intilliggande mark kommer det även att byggas för handel, skola, förskola och äldreboende.
Publicerad den 24 September 2019

I detaljplanen för Fixfabriken ingår ytterligare 500 lägenheter, det vill säga totalt 1000 och när allt står klart beräknas Majorna ha vuxit med cirka 2 300 invånare. Intresset för nybyggnationerna i Fixfabriken är stort.

Arkitektbyrån bakom kvarterens utformning, What! Arkitektur, har visat stor respekt för Majornas särpräglade stadssiluett och inspirerats av den kringliggande bebyggelsens olika karaktär och skala.

– Vår ambition har varit att skapa arkitektur som är förankrad i platsen och som samtidigt tillför området nya kvaliteter. Den traditionella låga kvartersstrukturen, sadeltaken och portiker som leder till innergårdarna. Ett annat exempel är tegelfasaderna som är vanliga både i landshövdingehusens bottenvåningar och på byggnaderna vid Klippan. I Klippan finns också kopplingen till högre byggnader som har inspirerat till idén om kvarterens torn, säger Peter Hulting, ansvarig arkitekt på What! Arkitektur.

De första bostadsrätterna beräknas vara klara för inflyttning år 2021, och år 2028 ska resterande 500 bostäder stå klara öster om Fixfabriken. De ansvariga bostadsbolagen för Fixfabriken är HSB Göteborg och Fastighets AB Balder. Fixfabriken är en del av Bostad 2021 som är ett samarbete för att bygga 7000 extra bostäder fram till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Invånarantalet i Majorna är strax över 30 000 personer. Hyresrätten är den överlägset mest förekommande bostadsformen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige