Image

Startskott för grönt handelsprojekt

BYGG I dag tas det första spadtaget som officiellt markerar byggstart för det nya handelsprojektet på Landskronavägen i Helsingborg. Projektet är Sjaelsös första som omfattar ansökan om klassificering som Green Building, efter att ha jobbat med hållbart byggande i flera år.
Publicerad den 27 Mars 2009

På området kommer bland annat en Coop Forum-butik på drygt 9 200 kvadratmeter att uppföras.

Klockan 11.00 idag inviger Helsingborgs stadsbyggnadsnämnds ordförande Joakim Andersson officiellt bygget genom att tillsammans med representanter från Coop Forum och Sjaelsö sätta spaden i jorden, på byggplatsen på Landskronavägen 16.

EU har som mål att minska energianvändningen och därmed koldioxidutsläppen och har därför lanserat Green Building. Green Building-kriterierna säger att nya byggnaders energianvändning ska ligga minst 25 procent under ställda krav på energianvändningen. Sjaelsö har i flera år byggt enligt denna standard, men nu tar de steget att ansöka om certifiering.

– Energi- och miljöfrågor är oerhört viktiga för Sjaelsö, och vi har redan uppfört flera handelsprojekt i Sverige under de senaste åren som levt upp till dessa tuffa krav. Att få detta projekt officiellt godkänt som ”Green Building” känns därför som ett naturligt steg, säger Pero Popovski, vd för Sjaelsö i Sverige.

Projektet är utvecklat av Sjaelsö och NorCap A/S i nära samarbete med Helsingborgs kommun. Där Åkarnas Hus tidigare låg kommer en Coop Forum-butik att uppföras. Dessutom planeras för ytterligare en aktör inom segmentet för sällanköpshandel. I anslutning till parkeringen uppförs också en tankstation. Projektet rymmer totalt drygt 10 200 kvadratmeter och kommer att stå klart våren 2010.

– Vi glädjer oss också till ett nytt samarbetsprojekt med Coop, det femte i ordningen, där vi för första gången hjälper dem med uppförandet av en Coop Forum-butik, säger Pero Popovski.

– Vi ser fram emot att öppna en ny stormarknad för alla medlemmar och kunder i Helsingborg med omnejd, säger Ronnie Wångdahl, chef för Coop Forum stormarknader.

– Vi ser också fram emot ännu ett Coop-projekt som får en tydlig miljöstämpel, eftersom en hållbar utveckling är en del av vår verksamhetsidé. Vi har också ett samarbete med Green Cargo, där vi lägger över varor från lastbil till tåg, och där blir Helsingborg den viktigaste knutpunkten i söder, säger Ronnie Wångdahl.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige