Image

Starkt 2015 för Jernhusen

Bolag Jernhusens rörelseresultat före värdeförändringar förbättrades under 2015 med 17 procent jämfört med föregående år. I jämförbart fastighetsbestånd blev förbättringen tio procent.
Publicerad den 3 Februari 2016

Den positiva utvecklingen beror på högre intäkter och bibehållen kostnadsnivå. Därtill utgjorde en stark fastighetsmarknad och ett fortsatt ökat intresse för tågresor goda förutsättningar för Jernhusens verksamheter.

– Tågresandet fortsätter att öka vilket skapar större behov av lokaler för effektivt fordonsunderhåll och välfungerande och trygga stationsmiljöer. Under året har vi investerat totalt 1,4 miljarder kronor för att på olika sätt stödja den svenska kollektivtrafiken. Vårt fokus är att fortsätta arbeta för att stärka kollektivtrafikens attraktivitet, säger vd Kerstin Gillsbro.

Bokslutskommuniké 2015

• Fastighetsintäkterna uppgick till 1 273 (1 181) miljoner kronor. Ökningen beror på högre hyresintäkter, huvudsakligen från Stationer och Godsterminaler, samt på högre intäkter från infrastrukturförvaltning.

• Rörelseresultatet före värdeförändringar förbättrades med 17 procent och uppgick till 562 (481) miljoner kronor. I jämförbart bestånd förbättrades rörelseresultatet före värdeförändringar med 10 procent till följd av ökade intäkter och oförändrade kostnader.

• Rörelseresultatet uppgick till 1 525 (722) miljoner kronor. Ökningen beror främst på värdeförändringar på fastigheter om 953 (239) miljoner kronor.

• Finansiella poster uppgick till –292 (–145) miljoner kronor, varav –169 (–) miljoner kronor är hänförligt till nedskrivning av andelar i intressebolag.

• Årets resultat efter skatt uppgick till 984 (389) miljoner kronor.

• Investeringar i fastigheter uppgick till 1 432 (1 191) miljoner kronor.

• Fastighetsförsäljningar uppgick till 132 (563) miljoner kronor.

• Marknadsvärdet på fastigheterna ökade med 2 253 miljoner kronor till 14 417 (12 164) miljoner kronor. Förändringen förklaras av investeringar och värdeförändringar.


Viktiga händelser under kvartalet

• I november avyttrades mark i Kärråkra, Hässleholm till en köpeskilling om 28 miljoner kronor.

• I december avyttrades Mariesjöterminalen i Skövde till en köpeskilling om 45 miljoner kronor. Frånträdet skedde den 15 januari 2016.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige