Image

Stångåstaden ska bygga 500 lägenheter årligen

Bygg/Arkitektur Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping ska öka byggtakten på bostäder. – Kommunen vill höja ambitionerna för att möta en kraftigt ökande befolkningstillväxt och ökad trångboddhet, säger byggansvarigt kommunalråd Kristina Edlund (S).
Publicerad den 12 Mars 2015
Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden har som mål att årligen bygga 500 bostäder i Linköping. Bild: Stångåstaden
Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden har som mål att årligen bygga 500 bostäder i Linköping.

Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden får nya ägardirektiv om att i genomsnitt uppföra 500 nya lägenheter per år. En av de största utmaningarna för Linköpings utveckling är bostadsbristen.

– Vi ser hur bostadsbristen inverkar negativt på stadens utveckling. Tillgången på bostäder motsvarar inte det tryck som finns. Unga kan inte flytta hemifrån, studenter väljer andra studieorter och näringslivet får svårt att rekrytera. Vi har dessutom att ta itu med en ökad trångboddhet. Vi vill därför att Stångåstaden går i bräschen för att motverka bostadsbristen, och uthålligt producerar i genomsnitt 500 lägenheter per år, säger byggansvarigt kommunalråd Kristina Edlund (S).

Förutom att skapa nya bostäder vill kommunen använda Stångåstaden för att direkt påverka både omfattning av och inriktning på bostadsbyggandet.

– Det är kommunens ansvar att se till att vi har ett varierat utbud med bostäder där människor med olika bakgrund kan bo och trivas tillsammans.

Kristina Edlund anser också att bostadspolitiken inte bara är en fråga om att lösa den akuta bostadsbristen, utan också är ett kraftfullt verktyg för att motverka segregationen:

– Linköping har blivit allt mer segregerat. Det är en utveckling som måste vändas. För det krävs en genomtänkt planering av hur vi bygger för en inkluderande stad. Vi behöver mer blandade boendeformer i stadsdelarna och förtäta mer mellan innerstaden och stadsdelarna så att staden knyts samman. Det arbetet har hög prioritet framöver, säger hon.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige