Image
Henrik Kant.
Henrik Kant. Bild: Göteborgs stad

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg släpper öppna geodata

Göteborg Stadsbyggnadskontoret i Göteborg släpper delar av sina grundläggande geografiska data, geodata, fria. Stadskartan är nu tillgänglig som visningstjänst och flygfoton, så kallade ortofoton, kan laddas ned.
Publicerad den 17 December 2019

Öppna data kan förenklat beskrivas som data som utan avgifter får användas, ändras och delas fritt. Att ha öppna geodata data ligger i linje med EU:s "Open Data Directive" samt EU-direktivet Inspire och liknande initiativ förväntas öka i hela EU.
– Vi vill att medborgarna ska uppleva bättre service och få ökad insyn. Dessutom får andra aktörer möjlighet att skapa samhällsnytta genom att använda våra data i olika tjänster som kan göra vardagen enklare, till exempel i appar och webbtjänster med kartfunktioner, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör i Göteborg.

Stadsbyggnadskontoret tar kontinuerligt fram grundläggande geodata som används för det interna arbetet med till exempel stadsplanering, bygglov, infrastrukturprojekt, drift- och underhåll. Efterfrågan från andra aktörer är stor.
– Grundläggande geodata är en viktig resurs som skapar stor nytta, såväl för staden och medborgare som för näringslivet. Tidigare har vi på stadsbyggnadskontoret varit bundna av att ta betalt för dessa tjänster och produkter men från och med nu kan vi erbjuda dem fritt, säger Andreas Jonsson, chef för geodataavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Den geografiska informationen som nu släpps kan användas av vem som helst, den är helt öppen och kostar ingenting att använda. Det innebär att det är fritt fram för både företag och individer att skapa helt nya tjänster och lösningar.
– Vi kommer att utveckla tjänsten och planerar att släppa flera datamängder under 2020, bland annat baskartan, adresser, höjdinformation och kanske även någon form av 3D-stadsmodell, fortsätter Andreas Jonsson.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige