Image
Bild: SSM

SSM vidtar ytterligare sparåtgärder

Bolag Anpassar strategin och bostadsprodukten för att lönsamheten under 2019.
Publicerad den 22 Februari 2019

SSM har under 2018 anpassat strategin och bostadsprodukten för att möta målgruppens förändrade finansiella förutsättningar. Därutöver har ett kontinuerligt arbete skett för att reducera bolagets kostnadsbas. Till följd av redan genomförd optimering av organisationen under slutet av 2018 så har bolagets totala lönekostnader för 2019 minskat med -15,0 procent, vilket motsvarar 14,0 miljoner kronor på helår. I syfte att accelerera reduktionen av kostnadsbasen ytterligare så har SSM initierat ett sparprogram med målet att minska bolagets OH-kostnader med 50,0 procent, vilket motsvarar 25,0 miljoner kronor på helår.

Bostadsmarknaden i Stockholm är fortsatt avvaktande, även om en viss stabilisering har skett under året, framförallt på andrahandsmarknaden. Under slutet av 2018 anpassade SSM sin strategi och bostads-produkt för att möta målgruppens förändrade finansiella förutsättningar, som framförallt är en konsekvens av det utökade amorteringskravet, skuldkvotstaket samt bankernas interna kalkylräntor. Under 2018 har SSM tecknat 101 förhandsavtal, varav 38 stycken under fjärde kvartalet. Säljgraden för projekt i pågående produktion uppgick till 96,9 procent vid årets utgång.

Mot bakgrund av förändringen har SSM dels justerat den strategiska produktmixen, vilket innebär att bolaget i närtid och kommande år avser att öka produktionen av hyresrätter till 50.0 procent. En annan strategiskt viktig justering har varit att snabbt anpassa prisnivån i de projekt som är säljstartade till under 2,0 miljoner kronor. Något bolaget har åstadkommit genom att "rita om" till mindre och ännu mer yteffektiva bostäder. Målsättningen framöver är att minst 90.0 procent av SSM:s bostadsrätter ska kosta mindre än 2,0 miljoner kronor.

För att öka bolagets lönsamhet under 2019 har ett kontinuerligt arbete skett under 2018 för att reducera bolagets kostnadsbas. Till följd av redan genomförd optimering av organisationen under slutet av 2018 så har bolagets totala lönekostnader för 2019 minskat med -15,0 procent, vilket motsvarar cirka 14,0 MSEK på helår. I syfte att accelerera reduktionen av kostnadsbasen ytterligare så har SSM initierat ett spar-program med målet att minska bolagets OH-kostnader med 50,0 procent, vilket motsvarar 25,0 miljoner kronor på helår. Kostnaderna berör framförallt sedvanliga centrala kostnader, kostnader för konsultstöd samt kostnader för marknadsföring och varumärke.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige