Image

SSM: Starkt resultat på avvaktande marknad

Bolag SSM redovisar ett mycket högt resultat för Q3 till följd av JV-etableringen med Partners Group, men meddelar också att man skjuter upp produktionsstarter.
Publicerad den 15 November 2017
Mattias Roos. Bild: SSM
Mattias Roos.

Q3-siffrorna:
• Nettoomsättningen minskade till 104,1 MSEK (189,7).
• Rörelseresultatet ökade till 124,9 MSEK (63,1) och rörelsemarginalen till 120,0% (33,3).
• Resultat per aktie ökade till 2,95 SEK (1,52).
• Kassaflöde från löpande verksamhet uppgick till -24,9 MSEK (15,4).
• Förvärv av 520 byggrätter i Rotebro och Jakobsberg.
• Försäljningsstart av 90 bostadsrätter, antalet sålda bostäder uppgick till 50 stycken.
• Etablering av JV med en av världens största kapitalförvaltare Partners Group, beträffande projekten Tellus Towers, Järla Station samt Metronomen, till ett bedömt projektvärde om 7,6 mdr SEK. Transaktionen har initialt gett en positiv likviditetsmässig nettoeffekt om 107,7 MSEK på tillträdesdagen samt en resultateffekt om 112,6 MSEK.

Vd Mattias Roos:
- Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 124,9 MSEK. SSM fortsätter att utvecklas i en god takt och per balansdatum överträffas samtliga av koncernens finansiella mål sett över en 12-månadersperiod.

- Antalet sålda bostäder ökade under årets första nio månader med 27,7 procent. Försäljningen i pågående produktion har fortsatt att utvecklats stabilt under kvartalet till 97,1 procent. I enlighet med årets målsättning, har SSM per idag försäljningsstartat 1 103 bostäder. Vi har en bra tillströmning av intressenter till våra nya projekt, men den avvaktande marknaden som har uppkommit under hösten till följd av konsumenternas osäkerhet, har haft en dämpande effekt på konverteringsgraden i vissa säljstartade projekt. Vi gör därför bedömningen att vår önskade försäljningsgrad om 75 procent inte kommer att uppnås i dessa projekt innan årsskiftet. Projektens planerade produktionsstarter flyttas därför till 2018.

- Det är vår bedömning att marknaden fortsätter att vara avvaktande ytterligare en tid innan vi kan förvänta oss en normalisering. När så väl sker har vi flera attraktiva projekt till försäljning och under utveckling tillsammans med en hög soliditet, som för närvarande uppgår till 57,8 procent. Sammantaget är vi därmed väl rustade för en fortsatt tillväxt och god resultatutveckling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige