Skygglapparna av på Hästen 21

Publicerad den 7 December 2018

Skicka till e-post

Bygg/Arkitektur Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit Pembrokes detaljplan för Hästen 21. Planen innefattar totalt 40 000 kvadratmeter av kontor, bostäder och handel i centrala Stockholm.

Ombyggnationen av Hästen 21 är en central del av "Project Access", med sin placering i korsningen mellan Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.
Här vill Pembroke skapa en framtidssäkrad byggnad innefattande 2 000 arbetsplatser, 27 bostäder och upp till 20 butiker.
"Project Access" är samlingsnamnet för Pembrokes vision om att skapa ett nytt kvarter i centrala Stockholm med en blandning av kontor, bostäder och handel. Kvarteret består av Mästerhuset (ett kontorskomplex om 30 700 kvadratmeter uthyrningsbar yta, utvecklat av Pembroke 2015), PK-huset (kontor och handel om 35 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i direkt anslutning till NK), och Smålandstorget (ett nytt offentligt torg). Genom att sammankoppla Hästen 21, PK-huset och Mästerhuset vill Pembroke skapa nya gångstråk genom kvarteret och bidra till ett säkrare och mer livfullt gaturum dygnet runt.
Pembrokes plan är i linje med Stockholms stads visioner för 2030 och 2040 avseende stadens utveckling, som syftar till att främja en säker, klimatsmart och hållbar stadskärna.Ett nära samarbete mellan Pembroke och Stockholms stad har efter fyra års tid resulterat i en slutgiltig detaljplan för Hästen 21, som Stadsbyggnadsnämnden antog den 22 november.
– Vi är stolta och glada över stadens antagande av detaljplanen för Hästen 21. Det är en viktig milstolpe för projektet, som syftar till att ge nytt liv till hela kvarteret. Stockholms stad och Pembroke står gemensamt bakom utvecklingen som vi är övertygade kommer att medföra stora förbättringar för citykärnan i stort men framförallt för korsningen mellan Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan. Efter Stadsbyggnadsnämndens antagande väntar vi nu på att detaljplanen ska vinna laga kraft, vilket är en process som överses av Stockholms stad. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Stockholms stad angående planerna för Hästen 21, säger Akira Shimizu, Vice President, Head of Nordics på Pembroke.

Under de senaste fyra åren har Pembroke haft ett nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret som även involverat vägledning från Stadsarkitekten. Samarbetet har bidragit till att uttrycket och designen för den nya detaljplanen är i enlighet med Stockholms stads mål och vision. Design och materialval överensstämmer med Stockholms historiska stadsbild och smälter väl in bland gamla och nya byggnader i närområdet.

Hållbarhet kommer stå i fokus för nya Hästen 21 byggnaden, där målsättningen är att uppnå en LEED-platinum certifiering (Leadership in Energy and Environmental Design). Energiförbrukningen kommer vara mindre än en tredjedel i förhållande till den nuvarande byggnaden och skapar därmed positiva miljöeffekter från dag ett.


- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Partnertext

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Strand: "Vi blev överösta av erbjudanden"

Bolag Peter Strand, styrelseordförande för SLP, berättar för Fastighetssverige om senaste storköpet i Ljungby och bolagets expansionsplaner.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Vectura uppför vård- och omsorgsboende i Eskilstuna.

Vectura uppför vård- och omsorgsboende i EskilstunaJohan Skoglund.

JM köper mark på EkeröSveafastigheter, med Per Wallgård som fastighetschef, bygger Cykelkungen i Uppsala.

Sveafastigheter bygger unikt cykelboendeFortsatt inbromsning inom lokalbyggandet första kvartalet 2019.

Fortsatt inbromsning inom lokalbyggandet under första kvartaletAnna Lundström.

Anna Lundström blir Lulebos administrativa chefSchneider Electric fördjupar samarbetet med KTH Live-In Lab genom centrumbildning.

Schneider Electric går in som partner i KTH Live-In LabVictoria Park, med Per Ekelund som vd, avser lösa in bolagets obligationslån.

Victoria Park löser in obligationslån+ Plus
Laurent Bataille.

"Nybyggda hus är 20 år efter i utvecklingen"Fastighetssverige PLAY


Branschguiden

Veidekke köper mark för att bygga radhus i Jönköping.

Veidekke köper mark i JönköpingNya Internationella Engelska Skolan i Vallentuna.

IES öppnar två nya skolor hos Nystad+ Plus
Ilija Batljan.

Efter Danmarksförvärven: "Fler inser att vi är Nordens ledande bolag"+ Plus
Joachim Kuylenstiernas Fastator trivs med att jobba i "myllan".

Fastator vill så långt bort från Stureplan som möjligtIlija Batljan, vd för SBB.

SBB köper i Norge och GöteborgAnette Frumerie, vd för Besqab.

Besqab: "Avvaktande men stabiliserad marknad"Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB: Tio procents sannolikhet för höjd ränta i årSLP köper fastigheten Lamellen 1 i Ljungby.

SLP köper i LjungbyMikael Lundström, vd.

Svefa: Intresset för samhällsfastigheter har exploderatMathias Björkman, Klas Modin och Susanne Essehorn

Profi förstärker och förändrarMarc von Melen.

Redito anställer tioAnders Lago.

Anders Lago omvald som förbundsordförande i HSB
Se fler nyheter