Image

Skoogshotell renar luften

Bygg/Arkitektur Nya Kust Hotell & Spa i centrala Piteå beskrivs som en gigantisk luftrenare. Fasaden består av en speciell betong som ”äter” föroreningar och smuts.
Publicerad den 31 Mars 2016
Kust Hotell & Spa öppnar till sommaren. Bild: Skoogs
Kust Hotell & Spa öppnar till sommaren.

Hotellfastigheten ägs av Skoogs Fastigheter.

-Det är första gången som vi använder denna betong i Piteå och jag tycker att det är riktigt framsynt av Skoogs Fastigheter att satsa på ett material som gör gott för miljön, säger Rolf Skoog, vd på Prefabmästarna som är leverantör av den speciella betongen.

När solen lyser på fasaden startar en process som innebär att olika föroreningar bryts ner och bildar ofarliga produkter som sköljs bort när det regnar. Processen bygger på en slags nanoteknik som påminner om den som används för självrengörande glas.

- Även en mindre stad som Piteå har problem med luftkvaliteten och genom att använda den här betongen får man positiva, mätbara förbättringar, säger Rolf Skoog. Som jämförelse användes liknande betong på en trottoar i Malmö och där renades luften på kväveoxid med motsvarande utsläppen från 2000 bilar per dygn.

All synlig betong på hotellets utsida kommer att utgöras av specialbetong. Förutom att förbättra luften bidrar den också till att fasaden hålls ren och fin när smuts sköljs bort av regnet.

- Ursprungligen hade vi tänkt bygga i trä, men på grund av att hotellet blir så högt blev betong det naturliga valet, säger Christina Skoog, vd på Skoogs Fastigheter. Med specialbetong på fasaden förenar vi det bästa av två världar. Den kostar visserligen lite extra, men vi tycker att det är väl värt pengarna att bidra till en bra miljö i centrum.

Kust Hotell & Spa öppnar sommaren 2016 mitt i centrala Piteå. Den 15 våningar och 53 meter höga byggnaden blir en av Norrlandskustens högsta. 97 rum och 4 sviter, lobbybar, konferensavdelning, festvåning, Spa med relaxpool och bastu på taket, restaurang och skybar inspireras av den rika Piteälvens spännande resa från fjäll till kust.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige