Image
Skellefteå.
Skellefteå. Bild: Skellefteå kommun

Skellefteå kommun gör plats för 5 000 nya bostäder fram till 2030

Bostäder Efterfrågan på mark för bostäder och verksamheter är högre än på många år. Därför uppdaterar Skellefteå kommun den fördjupade översiktsplanen från 2011 för Skelleftedalen. Kommunstyrelsen har godkänt att förslaget till plan får gå ut på samråd, med start den 15 april.
Publicerad den 10 April 2019

– Det är oerhört glädjande med den starka utveckling som Skellefteå upplever och som medför att efterfrågan på mark i Skelleftedalen nu är högre än på länge. Det här förslaget ger ökade valmöjligheter för de privatpersoner och exploatörer som vill bygga nytt, säger Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

Detta är det första steget av två i uppdateringen av översiktsplanen. Steg ett har två fokus: Dels att peka ut fler platser för bostäder, framförallt inom några kilometer från centrala stan där utpekad mark börjar ta slut. Och dels att tydligare värdera grönytor för att säkra och utveckla värdefull mark. I det andra steget, som drar igång på allvar efter att steg ett har antagits, flyttas planeringshorisonten längre fram i tiden, efter år 2030.

Under 2019 pågår redan byggnationer, projektering och detaljplanering för 2 500 bostäder. Denna revidering av planen möjliggör, tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan, för ytterligare 5 000 nya bostäder i Skelleftedalen fram till 2030. Totalt ger det utrymme för en ännu större befolkningsökning än visionens 80 000 till 2030. Ambitionen är att planen kan antas inom ett år.
– Med planerade stora satsningar som Northvolt och Norrbotniabanan kan tillväxttakten öka ännu mer och befolkningen växa i snabb takt även efter 2030. Det är många faktorer som påverkar ett samhälles utveckling så en långsiktig planering behöver ta höjd för flera olika scenarier, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige