Image

SKB uppför spektakulärt Wingårdhs-hus i Norra Djurgårdsstaden

Bygg/Arkitektur Vid årsskiftet byggstartar SKB – Stockholms Kooperativa Bostadsförening – kvarteret Muddus i Norra Djurgårdsstaden. Det rör sig om ett Wingårdhsritat hus i rött glaserat tegel med ”hoppande balkonger”.
Publicerad den 18 Oktober 2013
Kvarteret Muddus. Bild: Wingårdh Arkitektkontor
Kvarteret Muddus. Henrik Bromfält. Bild: Karl Gabor
Henrik Bromfält.

Bakom den spektakulära arkitekturen ligger en utmaning från Stockholms stad. På ett av de förberedande byggmötena önskade man från stadens sida ett tegelhus med en arkitektur som kunde mäta sig med legendaren Ferdinand Bobergs mästerverk vid Gasverket.

- Jag hade med mig Gert Wingårdh på mötet. Han räckte upp handen och sa ”jag kan nog ta upp den kampen”, berättar Henrik Bromfält, vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

- När Wingårdh sedan kom med det här förslaget ramlade alla baklänges. Det är ju ganska kaxigt.

SKB har för tillfället 650 lägenheter i pipelinen, varav 100 i kvarteret Muddus. De senaste åren har föreningen uppfört 150–200 lägenheter om året.

SKB söker nu en projektledare för föreningens nyproduktion och samarbetar med Fasticon Kompetens i rekryteringsprocessen.

FAKTA/ SKB
Stockholms Kooperativa Bostadsförening startades 1916. Föreningen har i dag 130 anställda och äger nästan 7 500 lägenheter i Stockholm. Föreningen ägs av de 83 000 medlemmarna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige