Image

Skaret dömt för diskriminering - tingsrättsdom ändrad

JURIDIK Göta Hovrätt ändrar tingsrättens dom och dömer Skarets Fastigheter i Hällefors att betala 30 000 kronor i skadestånd till en flyktingfamilj.
Publicerad den 26 Februari 2010

Skaret tog ut högre hyra för en flyktingfamilj än för en svensk familj som bodde i en motsvarande lägenhet.

Örebro tingsrätt friade värden eftersom domstolen inte ansåg att flyktingar och invandrare som grupp omfattas av lagens definition av ”etnisk tillhörighet”.
Hovrätten ändrar nu domen.

Hovrätten konstaterar dock i sin dom att gruppen ”flyktingar” är en samlingsbenämning för flera olika grupper som var för sig består av personer med samma etniska tillhörighet. Därför bör diskrimineringslagen även omfatta flyktingar eller invandrare som grupp, enligt hovrätten.

Det har inte gått att bevisa att hyresvärden Skaret avsiktigt velat kränka flyktingfamiljen, utan han har endast velat få ekonomisk täckning för sin verksamhet, skriver hovrätten. Därför blir inte skadeståndet till familjen högre än 30 000 kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige