Image

Skanska säljer till Slussgården i Stockholm

Transaktioner Skanska har tecknat avtal med Slussgården om att sälja Snäckan 8 i Stockholm. I uppgörelsen ingår ett hyresavtal med SKL som planerar att flytta sitt huvudkontor till fastigheten. Avtalet omfattar en ny fastighet om cirka 23 500 kvadratmeter.
Publicerad den 22 November 2016

Skanska kommer att meddela den slutgiltiga köpeskillingen, och därmed även byggkontraktet, när detaljplan har fastställts. Affären är villkorad av detaljplan och bygglov. Försäljningen bokförs i samband med byggstart, vilket beräknas kunna ske under det första kvartalet 2018. Tillträde sker i samband med att byggnaden står klar, vilket beräknas ske under det tredje kvartalet 2020.

 – Det är väldigt roligt att redan tidigt i processen få in en så engagerad köpare som Slussgården och deras ägare och hyresgäst SKL, säger Caroline Arehult, vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Fastigheten är centralt belägen på Tegelbacken i Stockholm. Projektet definieras i pågående detaljplaneprocess och beräknas få högsta miljöklassificering, Platinum, enligt Leed. Fastigheten inhyste tidigare KPMG.

– Förvärvet passar oss mycket bra. Det ger oss möjlighet att både tillhandahålla mer anpassade lokaler för SKL och utveckla SKL:s nuvarande kontor Överkikaren för andra hyresgäster, säger Jari Lalli, vd för Slussgården.

Catella har varit rådgivare åt Slussgården vid köpet, och initierade även affären med Skanska.

– Vi känner Slussgården väl och har genom vårt kunnande och starka position på den svenska fastighetsmarknaden proaktivt lyckats skapa en affär utanför marknaden. Utifrån kundens mål om ökad fastighetsexponering identifierade vi ”KPMG-huset” som ett attraktivt alternativ. Fastigheten var inte ute till försäljning, varför vi tog kontakt med Skanska för att påbörja en dialog i ett tidigt skede, säger Carl Wingmark, projektansvarig Partner på Catella. 

– Skanska säljer normalt sett inte projekt i så här tidigt skede. När Catella presenterade den här möjligheten, såg vi dock en tydlig logik i att kunna genomföra en affär med en stabil motpart som Slussgården. Vi ser fram emot att utveckla en funktionell kontorsfastighet som ska fungera över lång tid, säger Caroline Arehult.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige