Image
Skanska säljer Sthlm 01 till sin egen portfölj.
Skanska säljer Sthlm 01 till sin egen portfölj. Bild: Skanska

Skanska säljer Sthlm 01 för 2,3 miljarder till sin egen fastighetsportfölj ...

Transaktioner Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Norden har sålt kontorsfastigheten Sthlm 01 i Stockholm till Skanska Förvaltningsfastigheter för cirka 2,3 miljarder kronor. Den interna transaktionen har ingen kassaflödespåverkande effekt och kommer att bokföras i det fjärde kvartalet 2022. Tillträdet sker omgående.
Publicerad den 1 December 2022

Den 102 meter och 27 våningar höga byggnaden Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad har en total uthyrningsbar yta om cirka 26 500 kvadratmeter. Fastigheten, som är utvecklad och byggd av Skanska, färdigställdes 2020 och är i dag uthyrd till cirka 80 %. Bland hyresgästerna finns Spaces, Westander, Chief Rebel, Subset, Nets, Bravura och Brandskyddsföreningen. I byggnadens toppvåning finns Sjöstadens Skybar med utsikt över hela Stockholm.

Transaktionen sker till marknadsmässiga villkor och är den tredje med Skanska Förvaltningsfastigheter som motpart. Den nya verksamhetsgrenen har som ambition att etablera en långsiktig portfölj med högkvalitativa, klimatsmarta och hälsosamma kontorshus i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sthlm 01 är certifierat enligt LEEDs högsta nivå Platinum. LEED är en global tredjepartscertifiering för miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll.

Byggnadens energiförbrukning försörjs med solenergi från en off-sitelösning utanför elcertifikatmarknaden.

Sthlm 01 är en av fyra kontorsfastigheter i området Sthlm New Creative Business Spaces som Skanska Fastigheter Stockholm har utvecklat. Ytterligare en kontorsfastighet, Sthlm 02, är under uppförande och två kontorsfastigheter, Sthlm 05 och Sthlm 06, är planerade. Sammantaget skapas närmare 10 000 nya arbetsplatser i området, som binder samman Hammarby Sjöstad, Gullmarsplan och Södermalm. År 2030 öppnar en ny tunnelbanestation mitt i området.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Kraftigt rapportfall för Fabege – men Dahlbo ser stabilitet

Bolag Fabege redovisade en rejäl nedgång i förvaltningsresultat i fjärde kvartalet 2022 och fastighetsbeståndet värderades ner med knappt fyra miljarder kronor samtidigt som styrelsen föreslår sänkt utdelning. Aktien tog rejält med stryk på börsen och vd Stefan Dahlbo passade på att fylla på innehavet i dippen. Tillsammans med CFO:n Åsa Bergström berättar han mer om hur bolaget tar sig an det som väntas bli ett utmanande 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige