Image

Skanska säljer med vinst

UTLAND Skanska säljer sitt innehav i ett brasilianskt offentlig-privat samarbetsprojekt. Vinst uppgår till 550 miljoner kronor. Affären är villkorad till i början av 2008.
Publicerad den 14 December 2007

- Projektet är ett bra exempel på styrkan i vårt totala åtagande med ansvar hela vägen från utveckling och byggande till investering, drift och förvaltning, vilket skapat en utomordentligt god värdeutveckling. Detta har också förstärkts av den starka brasilianska marknaden och efterfrågan på förnyelsebar energi, säger Thomas Alm, vice VD, Skanska AB och tillförordnad VD för Skanska Infrastructure Development.

Kraftverket med en kapacitet på 176 MW har varit i drift sedan 2005. Byggprojektet genomfördes av Skanska Latin America och Impregilo. Skanska Latin America ansvarar även för drift och underhåll sedan igångsättningen.

Detta är Skanskas andra försäljning av OPS/PPP-projekt i år. Tidigare såldes bolagets resterande andel i hamnprojektet i Maputo i Moçambique med en försäljningsvinst om cirka 70 miljoner kronor. Skanska Infrastructure Development medverkar nu i 14 OPS/PPP-projekt. Det senaste är det brittiska sjukhusprojektet Manor Hospital i Walsall där finansieringsavtal slöts tidigare i höst.

Skanska Infrastructure Development är på inriktat offentlig-privat samverkan, OPS även kallat PPP, för att möta samhällets behov av social infrastruktur, till exempel sjukhus, skolor och vägar. Enheten medverkar i hela kedjan från investering och utformning till drift och service. Skanska ID är verksamt i Storbritannien, Norden, Nord- och Sydamerika samt i Polen och Tjeckien. Projektportföljens marknadsvärde uppskattades vid årsskiftet 2006 till 6,3 miljarder kronor.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige