Image

Skanska: Minskade risker leder även till lägre orderingång

Bolag Skanska vidtar flera åtgärder i spåren av nedskrivningarna i mitten av oktober.
Publicerad den 8 November 2018
Anders Danielsson. Bild: Skanska
Anders Danielsson.

Skanskas rörelseresultat för Q3 blev 507 miljoner kronor, samma siffra som kommunicerades i samband med vinstvarningen i oktober,
Orderningången i kvartalet var 30,6 miljarder kronor (34,1), här hade ingen siffra kommunicerats tidigare.
Niomånaderssiffrorna:
- Intäkterna uppgick till 120,8 (117,2) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter ökade intäkterna med 1 procent.
- Rörelseresultatet minskade med 49 procent och uppgick till 2,4 (4,8) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter minskade rörelseresultatet med 50 procent.
- Resultatet per aktie minskade med 52 procent till 5,07 (10,58) kronor.
- Operativt kassaflöde från verksamheten uppgick till –0,1 (–1,2) miljarder kronor, enligt IFRS.
- Operativa finansiella tillgångar uppgick till 7,3 (30 juni 2018; 6,5) miljarder kronor, enligt IFRS.
- Orderingången i byggverksamheten minskade med 13 procent och uppgick till 102,6 (118,6) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter minskade orderingången med 15 procent. Orderstocken uppgick till 186,3 (30 juni 2018; 197,6) miljarder kronor.
- Rörelseresultatet i Byggverksamheten uppgick till 0,2 (1,4) miljarder kronor och inkluderar tidigare kommunicerade omstruktureringskostnader, projektnedskrivningar och goodwill nedskrivningar.
- Rörelseresultatet i Projektutveckling (Bostads-, Kommersiell fastighets- och Infrastrukturutveckling) minskade med 29 procent och uppgick till 2,9 (4,1) miljarder kronor, justerat för valutaeffekter minskade rörelseresultatet med 31 procent.
- Avkastning på sysselsatt kapital i Projektutveckling uppgick till 13,9 (16,3) procent.
- Nettoinvesteringar i Projektutveckling uppgick till –0,1 (–1,3) miljarder kronor, enligt IFRS.

Vd Anders Danielsson:

– Som kommunicerades den 18 oktober 2018, har projektnedskrivningar i två projekt och nedskrivning av goodwill i USA haft en betydande påverkan på detta kvartal. Resultatet är inte acceptabelt och överskuggar det starka resultatet i flera av Skanskas affärsenheter. Ytterligare åtgärder för att återställa lönsamheten i vår byggverksamhet vidtas.

– I USA lämnar vi energisektorn och kommer inte heller längre att lägga anbud på så kallade mega design-build OPS-projekt eller så kallade Engineering, Procurement and Construction (EPC) projekt. Det är tydligt att riskprofilen i mega design-build projekt inte är attraktiva. Fokuseringen på resultatförbättring inom vår amerikanska anläggningsverksamhet fortsätter under nytt ledarskap. Omstruktureringen i Polen går enligt plan. I Storbritannien och Tjeckien fortsätter vi att fokusera på projekt inom vår kärnverksamhet. Dessa strategiska inititativ med syfte att minska riskerna inom Byggverksamheten resulterar i en lägre orderingång. Implementeringen av en mer effektiv organisation, som jobbar närmare verksamheten fortgår.

– Med allt detta, tror jag starkt på att vi är på rätt väg för att förbättra lönsamheten inom byggverksamheten.

– Inom bostadsutveckling bibehåller vi en stark lönsamhet även om resultatet påverkas väsentligt av vinster från försäljning av mark samt upplösning av reserver. Den svenska marknaden, särskilt Stockholm, fortsätter vara avvaktande eftersom dagens överutbud måste absorberas samt kunders vilja att köpa bostad tidigt i byggfasen har minskat. Tack vare vår diversifiering över marknader och segment kan vi anpassa vår portföljmix. Vår finansiella styrka ger oss också möjlighet att fånga de möjligheter som uppstår i nuvarande marknadssituation. På lång sikt bedömer vi att efterfrågan på bostäder kommer att vara god i de flesta av våra marknader.

– Kommersiell fastighetsutveckling fortsätter leverera ett starkt resultat, och intresset från investerare och hyresgäster är stort. Även om transaktionsvolymen var något lägre i tredje kvartalet så var lönsamheten det motsatta. Den nyligen aviserade försäljningen av kontorsbyggnaden 121 Seaport i Boston, vår största kontorsförsäljning någonsin, säkerställer en stark start för sista kvartalet 2018. Antalet pågående projekt, som är på rekordnivåer, och orealiserade värden i portföljen visar god potential framåt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige