Image
Bild: Istock

Skanska: Majoritet vill bo i miljövänliga bostäder – värderas dock olika i landet

Bostäder En ny undersökning från Skanska visar nämligen att drygt åtta av tio tycker att det är viktigt att bo i en fastighet som är miljövänlig och hållbar. Samtidigt visar statistiken att hållbara bostäder värderas olika från län till län.
Publicerad den 18 Juli 2019
Bild: Skanska
Bild: Skanska
Bild: Skanska

Skanska har i en ny riksrepresentativ undersökning tagit reda på vad vi värdesätter i våra hem. Miljö och hållbarhet är mer aktuellt än någonsin tidigare, vilket även framgår av undersökningen. Hela 85 procent anser nämligen att det är viktigt att bo i en bostad som är miljövänlig och hållbar. Endast en av tio svarar att det inte är viktigt alls.

Skanskas undersökning visar dock att det råder delade meningar i landet om hur viktigt det är att bo miljövänligt. Viktigast är det för invånarna i Gävleborgs län. Hela 91 procent värdesätter en klimatsmart bostad. Motsvarande siffra i Jämtlands län är 77 procent, den lägsta i landet. Det är även jämtlänningarna som i störst utsträckning uppger att det inte är viktigt alls med en hållbar och miljövänlig bostad.

– Allt fler är medvetna om att även små förändringar i vardagen kan minska påverkan på miljön, en utveckling i positiv riktning. Det ställer högre krav på oss som bostadsutvecklare då vi förväntas utveckla hållbara bostäder. Både för miljö och plånbok. Därför är alla våra nya bostadsprojekt Svanenmärkta. Det innebär att fastigheterna har byggts med minsta möjliga klimatpåverkan och är energieffektiva. Driftkostnaderna blir därmed lägre än för snitthemmet, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

En välisolerad bostad är viktigast ur ett hållbarhetsperspektiv. Det uppger hela 79 procent. Nästan lika många vill ha möjlighet till smidig källsortering. Sex av tio uppger även att det är viktigt med energieffektiv uppvärmning.

Topp 5: Detta är viktigast i bostaden ur ett klimatsmart perspektiv
1. Att fönster, väggar och golv är välisolerade
2. Att det finns möjlighet till källsortering i anslutning till bostaden
3. Att fastigheten är uppvärmd på ett energieffektivt sätt
4. Att kranar och toaletter är snålspolande
5. Att fastigheten har solceller

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Almquist tar in Kiss och Abba i coworking-världen

Bolag Johan Almquist är ägare till och vd för coworkingaktören A house. Han har vad han själv kallar "en brokig bakgrund", vilket, enligt honom själv, beror på att han hela tiden gjort enbart saker som han tycker är roliga. Som, till exempel, att köpa rättigheterna till bandet Kiss hela musikkatalog. – Jag har gått efter vad som vore kul att lära sig och jag har också hela tiden haft en längtan efter att lära mig nya saker.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige