Image

Skanska köper byggrätt i Göteborg – planerar nytt kontorshus

Transaktioner Skanska köper en byggrätt vid Parkgatan intill Gamla Ullevi i Göteborg. Bolaget planerar att under sista kvartalet i år påbörja nybyggnation av en tio våningar hög kontorsbyggnad omfattande 8 500 kvadratmeter.
Publicerad den 15 Augusti 2013
Micko Pettersson. Bild: Skanska
Micko Pettersson.

Skanska förvärvar byggrätten Heden 47:3 och avyttrar samtidigt två fastigheter vid Skeppsbron till Älvstranden Utveckling AB. Den nya marken ger Skanska möjlighet att utveckla ännu en profilbyggnad med nya miljöcertifierade kontorslokaler i centrala Göteborg.

– Under våren har vi märkt en ökad efterfrågan på kontorslokaler i Göteborg, och vi har nu påbörjat diskussioner med intresserade hyresgäster till vårt nya projekt vid Gamla Ullevi. Förvärvet av Heden 47:3 ligger helt i linje med vår strategi att utveckla nya, gröna kontorsfastigheter i attraktiva lägen, säger Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter Göteborg AB.

- Förvärvet av fastigheterna var avgörande för att kunna utveckla Skeppsbron enligt plan. Att samtidigt medverka till att Göteborg stärker sin konkurrenskraft genom ett nytillskott på kontorslokaler är positivt, säger Olle Lindkvist, tillförordnad vd på Älvstranden Utveckling.

Markaffären har genomförts som en transportaffär mellan Älvstranden Utveckling AB, Higab och Skanska. Fastigheterna som förvärvats av parterna värderades av utomstående värderare och prissattes i enlighet med värderingen.

- Vi bedömde Skanskas möjlighet att utveckla kontor vid Skeppsbron som begränsad inom ett rimligt tidsperspektiv, säger Micko Pettersson.

- Staden har andra planer för området och utvecklingen av Södra Älvstranden. Markförvärvet vid Gamla Ullevi ger oss däremot möjlighet att tillgodose en stigande efterfrågan på kontorslokaler i Göteborgsområdet.

Under hösten färdigställer Skanska om- och tillbyggnaden av kontorshuset vid Kilsgatan 4 i Gullbergsvass. Vid årsskiftet står även ÅF-huset i Kallebäck med 15 000 kvadratmeter kontorslokaler klart.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige