Image

Sisab sparar 40 miljoner per år med digital styrning

Bolag År 2012 startade Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB) ett omfattande projekt med att utöka övervakning och styrning av sina fastigheter via ett digitalt system. Målsättningen var att få kontroll över energi- och värmekostnader samt minimiera brand och skadegörelse. Sedan projektet startade har man sparat 190 miljoner kronor.
Publicerad den 17 Februari 2017

I dag, fem år senare, är alla Sisabs skolor (200 stycken) samt huvuddelen av förskolorna (cirka 350 stycken) digitaliserade. Över 5 000 styrande inomhuscensorer har monterats och cirka 2 000 dataundercentraler installerats.

-Vår målsättning är att vi ska kunna övervaka våra fastigheter digitalt i realtid. På det sättet kan vi följa upp och reglera både värme och elförbrukning. De besparingar vi gör kan vi återinvestera i våra fastigheter till glädje för våra kunder, säger Claes Magnusson, vd för Sisab.

I Driftcentralen sitter medarbetarna ständigt uppkopplade och datorerna hjälper dem att processa och validera data och ta fram trender, risker och händelser på en specifik fastighet där något behöver åtgärdas. I Driftcentralen visas vad som behöver åtgärdas och snabbt beslut kan tas om vilken åtgärd som är lämplig.

- Vårt tekniska nätverk bygger på att fastigheterna har fiber eller 4G installerat. Vi övervakar hissar, ventilation-, värme- och säkerhetssystem på en total fastighetsyta av cirka 1.8 miljoner kvadratmeter. Dessutom har vi på ett 50-tal fastigheter även installerat termosensorer utomhus för att förebygga skadegörelse, där den infraröda strålningen känner av människor och hur de rör sig, berättar Niklas Dalgrip, chef för Driftavdelningen på Sisab.

Det digitaliserade fastighetsövervakningssystemet är framtaget internt på Sisab.
-Vi ville ha ett digitalt system där vi tog till vara på den tekniska utvecklingen. Vi ville ligga i framkant för att kunna se till att vi fick ett kostnadseffektivt system men också ett system som tar hänsyn till miljön och är energieffektivt för våra fastigheter. Mig veterligen är det inget svenskt fastighetsbolag som arbetar med sitt fastighetsbestånd som vi gör, avslutar Niklas Dalgrip.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige