Image

Sigtunahem och NCC i gemensam satsning

Bolag Sigtunahem och NCC boende har bildat ett gemensamt bolag för den fortsatta exploateringen av området norr om Sigtuna stad, Sigtuna stadsängar, med upp till 900 bostäder.
Publicerad den 5 Maj 2015
Sigtunahem och NCC utvecklar Sigtuna stadsängar. Bild: Sigtunahem
Sigtunahem och NCC utvecklar Sigtuna stadsängar.

Avsikten är att området ska utgöra en ny stadsdel med småskalig karaktär och attraktiv gestaltning, som tar tillvara på platsens kvaliteter och möjliggör en utveckling och förlängning av Sigtuna stad. Inriktningen är att stadsdelen ska inrymma upp till 900 bostäder med blandade upplåtelseformer, förskola, handel och verksamheter. Det sociala rummet ska stå i fokus med livfulla stadsstråk, torg och mötesplatser.

Detaljplanen som utgör första etappen inom stadsdelen möjliggör för cirka 630 nya bostäder och cirka 27 800 kvadratmeter bruttoarea (BTA) sammantaget för handel och centrumfunktion. Utöver detta inryms förskola, skola, kontor, kultur och vård. Inom detaljplanen säkerställs även natur och park för rekreation men även olika mötesplatser.

Till skillnad från den traditionella planprocessen har planeringen av Sigtuna stadsängar präglats av en gedigen medborgardialog via en visionsstyrd stadsplaneringsprocess. Processen har i stora drag inneburit att medborgare, föreningar och andra viktiga grupper fått delta i utvecklingen av området för att tillsammans bygga en stadsdel som kompletterar det som redan finns idag.

I november 2014 fick Sigtuna stadsängar motta miljöpriset Sweden Green Building Awards för årets bästa hållbara stadsdel.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige