Image

Sigtunabor röstade ja till ny stadsdel

Bygg/Arkitektur 7 852 Sigtunabor har deltagit i ett unikt rådslag och sagt ja till utvecklingen av en ny stadsdel som NCC ska utveckla.
Publicerad den 12 Juni 2013

Under perioden 27 maj – 3 juni har 7 852 invånare i och runt Sigtuna stad haft möjlighet att delta i ett unikt rådslag. Frågan har gällt huruvida området kring Pilsborondellen i Sigtuna ska utvecklas eller vara kvar som det är idag.

Rådslaget föregicks av ett visionsarbete där en mängd aktiviteter anordnats för att skapa ett engagemang hos invånarna. Bland annat har medborgarforum genomförts och barn har stadsplanerat området med datorspelet Minecraft.

Nu är resultatet från rådslaget klart.

2 051 (58 procent) röstade ”Ja”. 1 455 (42 procent) röstade ”Nej”.

- Sigtunaborna har sagt sitt. Det har varit en mycket föredömlig process, från första penndraget fram till själva rådslaget, där invånarna getts möjligheter tillmedskapande och delaktighet. Jag hoppas och tror att också andra kommuner och byggföretag i framtiden kan inspireras av detta unika arbetssätt, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, i en kommentar.

– Jag är rörd, stolt och hedrad. Det här är en historisk dag för hela NCC, säger Kim Hultén, projektchef på NCC Boende.

Medborgarnas ja till förslaget innebär att det skapas plats för:
• En ny livsmedelsbutik.
• Förskola och skola.
• En ny drivmedelsstation med tvätthall och service.
• Möjlighet till direktbuss till Märsta och Arlanda.
• Torg med plats för olika marknadsaktiviteter.
• En ny sjö med aktiviteter för olika årstider.
• En säkrare trafikmiljö med fler gång- och cykelvägar.
• En socialt och miljömässigt hållbar stadsdel.

Stadsdelen Norra Sigtuna stad blir en förlängning av Sigtuna norrut. Den nya stadsdelen ska ge Sigtuna möjlighet att växa tillsammans med näringsliv, invånare och natur. Redan på måndag börjar arbetet med detaljplanen för entrétorget närmast Pilsborondellen som beräknas ha vunnit laga kraft vid årsskiftet 2014/2015. Den första etappen rymmer livsmedelsaffär och bostäder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Colive: Så har värderingen utvecklats

Bolag Bostadsdelningsaktören Colive har sedan tidigare Wallenstam och nu också Heba i ägarbasen. Här berättar Colives medgrundare Katarina Liljestam Beyer om hur värderingen av bolaget har utvecklats från den första såddrundan 2019 till torsdagens emission där Heba gick in, hur målet om 7 000 rum inom fem år ska nås, vilka städer bolaget har i siktet – och hur den nya frågan om covidpass hanteras.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY