Image
Azita Shariati.
Azita Shariati. Bild: Maria Äärlaht Olsson

Shariati om kärlek och fördomar

Fastighetskvinnan Sodexos vd Azita Shariati berättade på Fastighetskvinnan om sin livsresa, från ung invandrarkvinna från Iran till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna 2015. Hon berättade om att kärleken förde henne till Sverige, om att lönsamhetstänket driver hennes jämställdhets- och mångfaldsstrategi – och om det största hindret för att nå jämställdhetsmålen: - Det största hindret är våra egna fördomar.
Publicerad den 2 September 2015

Azita Shariati berättade om när hon kom till Sverige i 20-årsåldern.
- Jag träffade mitt livs kärlek när vi var 15 år. I Iran fick man inte träffas överhuvudtaget innan man var gift, men det gjorde vi ändå i 4,5 år. Sedan flydde han från Iran/Irak-kriget till Sverige. Ett och ett halvt år senare kom jag efter och på den vägen är det.

Hennes bild av Sverige innan hon kom hit bestod av isbjörnar och Nordpolskyla.
- Men jag kom till Göteborg i augusti – en helt motsatt bild!

De bestämde sig för att stanna i Sverige och inställningen var att språket var nyckeln för att lyckas.

- Jag frågade SFI-personalen: ”Kan jag börja i morgon?” ”Nej, du blir kallad” ”Jaha, nästa vecka?”. ”Nej nej, inom sex månader”. Jag tänkte ”det här går aldrig”. Jag sökte upp en privatlärare med en gång. Efter tre månader började jag jobba som vårdbiträde på ett servicehus.

Hon har nu arbetat inom tjänsteföretaget Sodexo – som är världens 18:e största företag personalmässigt med 420 000 anställda – i 17 år, som svensk vd sedan 2011.

I våras utsågs hon till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna, av Veckans Affärer.
En av de första åtgärderna hon genomförde som vd var att sätta upp ett jämställdhetsmål – 50 procent av cheferna skulle vid utgången av år 2015 vara kvinnor.

- Globalt fanns målet 25 procent, men jag tyckte att vi kunde höja det, trots att vi då enbart hade 14 procent kvinnliga chefer. Det var en väldig snedfördelning, 73 procent av de anställda var kvinnor.

Målet har, med några månader kvar av året, redan nåtts.
- För vår del handlar inte det här om någon form av socialt ansvar. Det handlar helt och hållet om lönsamhet. På vilket sätt kan vi öka vår marknadsandel? Var hittar vi den bästa kompetensen. Det är alltid svårt att peka på vad som gör att lönsamheten ökar, men sedan vi satte den här målsättningen och varit på väg att nå den så har vi nått bättre och bättre resultat.

- Vi har nu som rekryteringspolicy att vi alltid ska ha med en person av det underrepresenterade könet i alla chefstillsättningar.

Azita Shariati berättade om en rekryteringsfirma som hade hävdat att det var omöjligt att hitta en kvinnlig kandidat till en viss tjänst.

- Jag tittade honom i ögonen och sa: ”Den ni ska rekrytera är mig. Jag finns.” Det slutade med att två av de tre slutkandidaterna var kvinnor.

Azita Shariati menade att det största hindret för att nå jämställdhetsmål är de egna fördomarna.

- Alla har fördomar, jag också. Det är en av sakerna jag har insett under den här processen. Alla har en viss bild av hur personer i olika yrkesgrupper ser ut. Det gäller att arbeta med sina fördomar och inse att de är just fördomar.

Hon berättade också om när hon tog initiativet till ett kvinnligt nätverk inom Sodexo.

- Jag var osäker till en början om det fanns något behov, men jag skickade ändå ut 80 inbjudningar. Jag fick 100 svar, jag vet inte hur det gick till… Detta var två år sedan, nu går vi vidare med detta och bjuder även in män.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Fastighetskvinnan 2023

Var: Grand Hotel, Stockholm (Spegelsalen)

När: 14 september, 09.00 - 16.00

Pris: 5995 kronor exkl. moms 

Du anmäler dig till seminariet här.

Ambitionen är Fastighetskvinnan ska vara det mest inspirerande fastighetsseminariet i Sverige, där framgångsrika förebilder lyfts fram i rätt sammanhang, vilket i förlängningen leder till en bredare och mer jämställd fastighetsbransch – ett affärsseminarium som gör skillnad!

Förutom klassiska business-punkter behandlar seminariet också mångfaldsfrågor i det svenska näringslivet, med fokus på fastighetsbranschen. Unikt för seminariet är att de allra flesta av talarna är kvinnor – manliga talare medverkar endast i punkterna som handlar om jämställdhet och mångfald.

Men Fastighetskvinnan är inte ett event som bara riktar sig till kvinnor. Det riktar sig till alla som vill nätverka, bli inspirerade och uppdaterade om trenderna på fastighetsmarknaden.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet? Kontakta:

Eddie Ekberg
0736 - 57 43 16
eddie.ekberg@fastighetssverige.se

Anthon Näsström
0720-707824
anthon.nasstrom@nordicpropertynews.com

Arrangörer:







Partners:











Se film från ett tidigare event här:

Mer från Fastighetssverige