Image

Severa ser möjligheter i överhettningen

Bolag Prime Livings Jan Severa menar att en överhettad bostadsrättsmarknad kan underlätta resursanskaffning, framför allt i Stockholm.
Publicerad den 15 November 2017

Q3-siffrorna:
• Koncernens intäkter uppgick till 11,5 MSEK (9,2).
• Rörelseresultatet uppgick till 70,1 MSEK (3,3).
• Värdeförändring av fastigheter uppgick till 71,5 MSEK (-).
• Resultatet före skatt blev 51,1 MSEK (-1,3).
• Vinsten per stamaktie var 1,06 SEK (-0,10).

Vd Jan Severa:
- Bolagets resultat har förbättrats väsentligt i jämförelse med samma period 2016 från 107 MSEK till 198 MSEK före skatt. Det är relaterat till ökad vinstavräkning av färdigställda lägenheter samt utvecklingen av vår byggrätt i Dublin.

- Uthyrningsgraden i vårt bestånd förbättrades under tredje kvartalet från 66 procent till 90 procent. Vi räknar med att det fortsätter att öka successivt under de kommande nio månaderna till vårt mål om 99 procent. I början av oktober lade vi fast tydliga mål för de kommande 18 månaderna. Bland annat planerar vi att producera 1 900 lägenheter i Stockholm, Göteborg och Dublin.

- Detta ger en klar bild om vart bolaget är på väg och hur vi ska uppnå en förvaltningsportfölj med cirka 3 000 lägenheter med mycket starka kassaflöden. Behovet av mindre hyreslägenheter som hyrestagare har råd med har aldrig varit större i Stockholm, Göteborg och Dublin. Hyresvärdet för våra lägenheter har utvecklats starkt uppåt de senaste tre åren vilket påverkar kassaflödet mycket positivt i takt med att lägenheterna färdigställts.

- Våra projekt i Stockholm/Spånga och Dublin/Sandyford är väl positionerade. Vi förväntar oss att projekten kommer att ge oss ökade hyresintäkter om cirka 185 MSEK per år. Jämfört med nuvarande hyresintäkter om 65 MSEK blir det totalt närmare 250 MSEK per år när projekten är färdiga och fullt uthyrda.

- Vi har nu inlett vår internationella expansion genom etableringen på Irland vilket hittills har överträffat alla våra förväntningar. Marknaden karaktäriseras av enklare byggregler, mindre lägenheter och höga hyror där våra produkter är perfekt anpassade i storlek och kvalitet. Vi har som ett led i detta etablerat en långsiktig relation
med CBRE som rådgivare på Irland i syfte att skapa nya goda affärsmöjligheter och optimala finansieringslösningar.

- Satsningen på Irland skapar en mer diversifierad portfölj och sprider vår affärsrisk utanför Sveriges gränser. Vi har nu etablerat en plattform som kan rullas ut i flera länder med likartade koncept och vår ambition är nu att fortsätta att utveckla vår portfölj på fler marknader. Vi har fått en viss kostnadsfördyrning i den pågående
produktionen på grund av överhettningen i den svenska byggmarknaden men denna har väl kompenserats av ökade hyresvärden. Nyproduktionstakten i Sverige ligger på rekordnivåer men vi uppfattar också signaler att trenden mattas av på grund av fallande bostadsrättspriser.

- Det skulle underlätta resursanskaffning lokalt framförallt i Stockholm. Grön, hållbar utveckling av mindre lägenheter med fokus på grön energi är nyckelord i Prime Livings koncept. Grön energiproduktion lever vi upp till genom förnybar energi i form av solel och biobränsle. Vi har nu tagit vår första större solcell- och pelletsanläggning i
bruk som servar 548 lägenheter i vårt Malmö-bestånd.

- Förbränningen av träpellets tillför ingen extra koldioxid till atmosfären eftersom utsläppen vid förbränning motsvarar det koldioxid som trädet tog upp under dess tillväxt. Det ingår därför i kolets naturliga kretslopp. Detta är en långsiktig och hållbar grön energiproduktion som vi också avser att implementera på Irland.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige